...to tradycyjny, francuski wypiek weselny. Nie zrobiłam go z okazji wesela, ale dla tego, że uwielbiam ptysie, z których zrobiony jest croquembouche, a 'klejenie' całości na karmel było dla mnie wyzwaniem, którego już od dawna chciałam się podjąć. Poza tym czy ten wspaniały wypiek nie przypomina Wam wyglądem małej, uroczej, błyszczącej choineczki??
Karp to tradycja Świąt Bożego Narodzenia, to król polskich stołów! Odkąd pamiętam królował również u nas. Jakaż to była frajda, kiedy tata wpuszczał żywego karpia do wanny. Wy też to pamiętacie? Dziś proponuję karpia w intensywnym aromacie grzybowym z ziołami. Gości na pewno uwiedzie ten zapach...
Przypraw, które używam nie jest jakoś specjalnie dużo, ale są na tyle ważne, że doczekały się własnej półeczki w spiżarni :) (...) Ostatnio przybył nowy słoiczek. Stoi pomiędzy pieprzem czarnym i sodą oczyszczoną. Nazywa się: przyprawa do kurczaka. Jest to moja własna wersja. Aromatyczna, świeża i bez dodatku glutaminianu sodu.
czyli... Drožďová pomazánka. Jakiś czas temu przeglądając jedną z czeskich stron natknęłam się na taki właśnie wynalazek. Najpierw myślałam, że coś źle zrozumiałam. Pomysł wykorzystania drożdży do przygotowania pasty do chleba wydał się mi, delikatnie mówiąc idiotyczny. Jednak zaczęłam szukać czegoś więcej na ten temat i okazało się, że wersji drożdżowej pomazanki jest całe mnóstwo zarówno na czeskich jak i słowackich stronach kulinarnych.
Ci, którzy mnie znają, wiedzą, że na około 6 tygodni przed świętami zaczyna się u mnie w domu piernikowe szaleństwo. Najpierw projektujemy szablony, potem skrzętnie je wycinamy i opisujemy. Dopiero potem wyrabiamy ciasto i siedzimy nad nim krojąc, przycinając i zagniatając. Na koniec efekty naszych poczynań lądują w piekarniku skąd trafiają znowu na stół, tym razem do ozdoby
Od kiedy spróbowałam pierogów w wersji pieczonej, wiem, że będą się one pojawiać często na naszym stole. Łatwe i szybkie w przygotowaniu tak jak tradycyjne, za to w smaku zdecydowanie bogatsze. Delikatne, chrupiące ciasto z pewnością Wam posmakuje. Przepyszne zarówno na ciepło z gorącym barszczem, jak i na zimno jako przekąska
Nie każdy lubi mak, czy też wypieki z jego dodatkiem. I w moim domu tak jest ;-) A, że przynajmniej jedno ciasto z makiem na Święta po prostu być musi, w związku z tym postanowiłam połączyć to, co dzieci uwielbiają, czyli krem orzechowy, z tym, za czym nie przepadają, czyli z makiem. Otóż upiekłam makowiec na biszkoptowym spodzie, a jego wierzch przykryłam kremem o smaku przypieczonych, aromatycznych orzechów laskowych. Czyż to nie brzmi smakowicie ? Skuszą się nawet najwybredniejsi :-)
Boeuf bourguignon. Można by rzec: ot francuski gulasz, nic nadzwyczajnego. Jednak ci, którzy znają to danie wiedzą, że nie jest ono tak do końca zwyczajne. Rozpływające się w ustach mięso i niesamowity aromat wina sprawiają, że danie to zasługuje na miano niecodziennego.
W moim rodzinnym domu śledzik jest jednym z najważniejszych i najbardziej wyczekiwanych dań. Największym fanem śledzi jest mój mąż, który preferuje je podane tradycyjnie jedynie ze słodką cebulką, w oleju. Prosty, klasyczny przepis, który powinien zadowolić nawet wybrednych smakoszy śledzika.
Pamiętam, że szukałam doskonałych proporcji, żeby była pyszna, idealna, cudnie otulona najlepszym sosem. Jednak nie proporcje były najważniejsze, ale jeden magiczny a jakże prosty składnik, o którym wspomnę za chwilę w przepisie i gatunek ryby - a sprawdzałam na wielu i jak już robię rybę po grecku, to tylko i wyłącznie ze świeżych filetów z dorsza bez skóry
Czy na Waszych stołach pomiędzy dwunastoma tradycyjnymi potrawami znalazło się w tym roku miejsce na eksperymenty? Do nas przywędrowała ta niezwykle efektowna sałatka ze śledziem. Próbowałam obu warstw i są pyszne, ale myślę, że smaki dopiero rozwiną się w pełni po odstaniu kilku godzin w lodówce :)