Karp duszony w aromacie grzybowym
Karp to tradycja Świąt Bożego Narodzenia, to król polskich stołów! Odkąd pamiętam królował również u nas. Jakaż to była frajda, kiedy tata wpuszczał żywego karpia do wanny. Wy też to pamiętacie?
Dziś proponuję karpia w intensywnym aromacie grzybowym z ziołami. Gości na pewno uwiedzie ten zapach...
ok 6 porcji
Składniki:
- 1 karp
- 100 g suszonych podgrzybków
- sól, pieprz
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka rozmarynu
- mąka pszenna ok. 1/2 szklanki
- olej do smażenia Kujawski tłoczony na zimno
Grzyby namoczyć przez noc w wodzie, karpia oczyścić z łusek i wypatroszyć, umyć. Pokroić w dzwonki, a następnie każdy dzwonek jeszcze na pół; posolić i odstawić na kilka godzin.
Po tym czasie kawałki ryby posypać ziołami prowansalskimi oraz rozmarynem, obtoczyć w mące i smażyć na oleju z obu stron na rumiano.
W międzyczasie odcedzić z wody grzyby i podsmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem.
Naczynie wysmarować olejem i położyć część grzybów, na to podsmażoną rybę, następnie znowu grzyby i ryba. Całość przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C i piec 30 minut.
Podawać na ciepło.
Smacznego
Inspiracja starym wydaniem gazety “Pani domu”