Karp duszony w aromacie grzybowym

Karp duszony w aromacie grzybowym

Zdjęcie - Karp duszony w aromacie grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Karp to tradycja Świąt Bożego Narodzenia, to król polskich stołów! Odkąd pamiętam królował również u nas. Jakaż to była frajda, kiedy tata wpuszczał żywego karpia do wanny. Wy też to pamiętacie?

Dziś proponuję karpia w intensywnym aromacie grzybowym z ziołami. Gości na pewno uwiedzie ten zapach...

ok 6 porcji

Składniki:

  • 1 karp
  • 100 g suszonych podgrzybków
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka rozmarynu
  • mąka pszenna ok. 1/2 szklanki 
  • olej do smażenia Kujawski tłoczony na zimno

Grzyby namoczyć przez noc w wodzie, karpia oczyścić z łusek i wypatroszyć, umyć. Pokroić w dzwonki, a następnie każdy dzwonek jeszcze na pół; posolić i odstawić na kilka godzin.

Po tym czasie kawałki ryby posypać ziołami prowansalskimi oraz rozmarynem, obtoczyć w mące i smażyć na oleju z obu stron na rumiano.

W międzyczasie odcedzić z wody grzyby i podsmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem.

Naczynie wysmarować olejem i położyć część grzybów, na to podsmażoną rybę, następnie znowu grzyby i ryba. Całość przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C i piec 30 minut.

Podawać na ciepło.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Inspiracja starym wydaniem gazety “Pani domu” 

Zdjęcie - Karp duszony w aromacie grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Karp duszony w aromacie grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów