Świąteczna dwukolorowa sałatka śledziowa
Czy na Waszych stołach pomiędzy dwunastoma tradycyjnymi potrawami znalazło się w tym roku miejsce na eksperymenty? Do nas przywędrowała ta niezwykle efektowna sałatka ze śledziem. Próbowałam obu warstw i są pyszne, ale myślę, że smaki dopiero rozwiną się w pełni po odstaniu kilku godzin w lodówce :)
Przepis znalazłam TU u Wiosenki, lecz oryginalnie przepis pochodzi od Pyzy :) Ponieważ już zanim dotarł do mnie, przeszedł pewne modyfikacje, podaję przepis tak, jak ja go zinterpretowałam.
Składniki:
A jeszcze zanim zasiądziemy do stołu, korzystając z okazji składam Wam:
Składniki:
- 5 podwójnych filetów śledziowych marynowanych w occie
- 1 duży ziemniak
- 1/2 białej cebuli
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 duży burak
- 2 małe gruszki
- 50 g żurawiny
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
- natka pietruszki
A jeszcze zanim zasiądziemy do stołu, korzystając z okazji składam Wam: