Śledź z cebulą w oleju
Chyba nie znam osoby , u której na wigilijnym stole nie pojawiają się śledzie. Czy to w śmietanie, czy według receptury regionalnej, dobry śledzik to obowiązkowe danie na świątecznym stole. W moim rodzinnym domu śledzik jest jednym z najważniejszych i najbardziej wyczekiwanych dań. Największym fanem śledzi jest mój mąż, który preferuje je podane tradycyjnie jedynie ze słodką cebulką, w oleju. Prosty, klasyczny przepis, który powinien zadowolić nawet wybrednych smakoszy śledzika.
Śledź z cebulą w oleju:
- 500 g filetów ze śledzia w oleju, pokrojonego na ok cm kawałki
- 3 cebule, np. 2 białe i 1 czerwona, obranych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu
- świeżo mielony pieprz
Cebulę kroję w piórka, przekładam do miski, posypuję cukrem, dodaję ocet, dokładnie mieszam. Doprawioną cebulę odstawiam na ok 1 h, do czasu aż zmięknie i puści soki. Po godzinie układam śledzia w słoiku lub misce warstwami, na przemian z cebulą. Każdą warstwę śledzi posypuję lekko pieprzem. Kiedy ułożę już wszystkie warstwy cebuli i śledzia, zalewam całość oliwą, tak aby jej poziom był równy z ostatnią warstwą 'przekładanki'. Gotowe danie wstawiam do lodówki na min 24 h. Podaje na zimno z chlebem.
Smacznego