Tatar wołowy. Klasyk.

Tatar wołowy. Klasyk.

Zdjęcie - Tatar wołowy. Klasyk. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czytałam ostatnio, że jak grzyby po deszczu w kraju całym wyrastają pijalnie piwa i wódki.

A jak wódka to zagryzka. Jak zagryzka, to tatar.

Zdjęcie - Tatar wołowy. Klasyk. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Od jakiegoś czasu to jedna z moich ulubionych „przekąsek”. Dobrze doprawiona porcja przedniej wołowiny, do tego grzanka i jestem w siódmym niebie!

Zdjęcie - Tatar wołowy. Klasyk. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na tatar przepisów wiele, każdy musi znaleźć odpowiadające mu proporcje dodatków. Chyba najbardziej klasyczne to korniszon, cebula i świeżo mielony pieprz. O żółtku już nawet nie wspomnę.

  • Zdjęcie - Tatar wołowy. Klasyk. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tatar wołowy. Klasyk.

Agata, 3 grudnia 2012

Zdjęcie - Tatar wołowy. Klasyk. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Wołowinę oczyść i zmiel lub bardzo drobno posiekaj. Mięso wymieszaj z oliwą i sosem worcestershire, dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Szalotkę i ogórek pokrój w bardzo drobną kostkę.

Na talerz wyłóż porcję mięsa, na wierzchu ułóż surowe żółtko. Popieprz świeżo mielonym pieprzem, obok ułóż szalotkę i ogórek. Podawaj od razu, z grzanką.

Kategorie przepisów