Tak mi posmakowały te śledzie na szkolnej wigilii, że po powrocie do domu poszperałam w sieci i znalazłam kilka propozycji. Jak sama nazwa sugeruje w potrawie powinny znaleźć się grzyby.
Danie to pochodzi z kuchni indyjskiej.Jego nazwa to KORMA.Tradycyjna korma to potrawa o zawiesistej,śmietanowej konsystencji.Zamiast śmietany wykorzystuje się odtłuszczony jogurt,dzięki któremu sos będzie wyśmienity a zawartość tłuszczu niska.
Święta minęły,Nowy rok się zaczął...oby lepszy niż poprzedni ;-) A jeść trzeba jak zawsze. Dziś zapiekanka makaronowa. Możecie ją urozmaicić wedle własnego gustu. Ja daję pomysł a treszta należy już do Was.
Bardzo mi posmakowały śledzie w zestawieniu z ogórkiem kiszonym, gotowanym jajkiem i cebulką. Ja potraktowałam je jako sałatkę, pokroiłam na ciut grubsze kawałeczki (ale nie za grube) i jadłam bez pieczywa, ale można tę sałatkę położyć na świeżutki chlebek i będzie także pysznie. Polecam. :)
Miałam ostatnio ochotę na coś słodkiego, a ponieważ jak zwykle na wiosnę trzeba trochę przypilnować wagi, wymyśliłam taki lekki deserek. Poniższy przepis jest w wersji dietetycznej, ale jeśli chcecie, można zastąpić jogurt odtłuszczony greckim, a zamiast syropu z agawy użyć zwykłego cukru.
Zgodzicie się chyba ze mną, że na każdej imprezie imieninowej nie może zabraknąć śledzika:-) Śledzie powinny gościć także częściej na naszych stołach bez okazyjnie, ponieważ ryby są bardzo zdrowe.
Taki ryż jest idealnym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa, szczególnie dobrze komponuje się z potrawami z kuchni chińskiej. Może też być samodzielnym daniem.
Proponuję dziś na obiad kurczaka w curry w jogurcie z dodatkiem pysznego mango.Połączenie słodyczy tego egzotycznego owocu z curry i imbirem jest pyszne.
Boczniak jest grzybem odznaczającym się wysoką wartością odżywczą,walorami smakowymi oraz właściwościami prozdrowotnymi, dzięki czemu poszukiwany jest na rynku jako atrakcyjny towar konsumpcyjny i przetwórczy. Jest bogatszy niż inne gatunki grzybów w witaminy z grupy B oraz w witaminę PP.
Bardzo fajny pomysł na ciepłą przystawkę. W internecie znalazłam kilka przepisów na tak przyrządzone pieczarki, ale żaden mi do końca nie pasował. Zrobiłam więc swoją własną wersję, kierując się zawartością lodówki, i muszę przyznać, że wyszło całkiem smacznie :)
Do zimnego ryżu dodajemy posiekany szczypiorek. Paprykę zielona myjemy i kroimy w kosteczkę . Oliwki odcedzamy z zalewy i kroimy w kostkę . Składniki mieszamy . dodajemy majonez wymieszany z musztardą Jeszcze raz mieszamy ...