KURCZAK Z PIECZARKAMI W SOSIE IMBIROWO JOGURTOWYM
Danie to pochodzi z kuchni indyjskiej.Jego nazwa to KORMA.Tradycyjna korma to potrawa o zawiesistej,śmietanowej konsystencji.Zamiast śmietany wykorzystuje się odtłuszczony jogurt,dzięki któremu sos będzie wyśmienity a zawartość tłuszczu niska.Trzeba pamiętać,żeby jogurt sie nie zwarzył,należy go dodawać bardzo stopniowo, cały czas mieszając.
Składniki:
- pierś z kurczaka
- 4-5 ząbków czosnku
- kawałek swieżego korzenia imbiru
- 1 szt.cebuli
- około 8 szt.pieczarek
- 300 ml.niskotłuszczowego naturalnego jogurtu
- łyżka kurkumy
- 2 łyżeczki zmielonego kminku
- prażone płatki migdałów do posypania (opcjonalnie)
- sól
- ryż do podania
Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę.Rozgrzałam olej i smażyłam kostki kurczaka około 10 minut,aż zbrązowiały.Dodałam do nich kurkumę.
Wyjęłam je z garnka.
Podsmażyłam pokrojone cienko pieczarki i również przełożyłam je z garnka.
Podsmażyłam pokrojoną drobno cebulę.Dorzuciłam do niej starty drobno imbir i czosnek.
Następnie wsypałam kminek i sól.Smażyłam około 5 minut,mieszając.
Z powrotem dodałam mięso,pieczarki i wymieszałam wszystkie składniki.Wlałam część jogurtu,wymieszałam i trzymałam na wolnym ogniu,aż mięso zmięknie.
Dodałam resztę jogurtu i gotowałam 5 minut na małym płomieniu.
Kurczaka podawałam z ryżem.Można posypać prażonymi płatkami migdałów i przybrać kolendrą.Smacznego!