RYŻ Z WARZYWAMI I SOSEM SOJOWYM
Taki ryż jest idealnym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa, szczególnie dobrze komponuje się z potrawami z kuchni chińskiej. Może też być samodzielnym daniem.
Sam sposób gotowania ryżu został zaczerpnięty z książki Szczypta smaku: Indie.
Ryż z warzywami i sosem sojowym - Laura SKŁADNIKI:
Do wody dodać płaską łyżeczkę soli i jak najszybciej doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 12 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na złoto cebulę, dodać mrożonkę i chwilę smażyć dokładnie mieszając.
Ryż delikatnie wzruszyć widelcem i przełożyć go do woka. Dodać sos sojowy i delikatnie wszystko wymieszać. Doprawić i chwilę smażyć.
Sam sposób gotowania ryżu został zaczerpnięty z książki Szczypta smaku: Indie.
Ryż z warzywami i sosem sojowym - Laura SKŁADNIKI:
- 40 dkg ryżu basmati
- 3 łyżki oleju z orzechów ziemnych (może być też inny)
- 1 cebula
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 50 dkg marchewki z groszkiem (mrożonka)
- sól, pieprz
Do wody dodać płaską łyżeczkę soli i jak najszybciej doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 12 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na złoto cebulę, dodać mrożonkę i chwilę smażyć dokładnie mieszając.
Ryż delikatnie wzruszyć widelcem i przełożyć go do woka. Dodać sos sojowy i delikatnie wszystko wymieszać. Doprawić i chwilę smażyć.