Kurczak w warzywach

Kurczak w  warzywach

W orginale był schab ale ja wolałam kurczaka. Całe danie jest bardzo dobre i wychodzi  spora ilość. Podałam je do ryżu ale bardzo dobrze smakuje również z chlebem.

Zdjęcie - Kurczak w  warzywach  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • 1/2 kg schabu lub 2 filety z kurczaka
  • 1 1/2 łyżeczki domowej mieszanki przypra
  • 3 cebule
  • 1 marchewka
  • oliwa do smażenia
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 3/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • natka pietruszki

Mięso pokroić w długie paski, oprószyć przyprawami, odstawić. Cebulę pokroić w plasterki, marchewkę zetrzeć na tarce. Mięso usmażyć na rozgrzanej oliwie, przełożyć do garnka. Na tej samej patelni usmażyć cebulę i marchewkę, przełożyć do garnka. Dodać przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy. Dusić pod przykryciem około 20 minut. Dodać pokrojoną w paski paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusić przez kolejne 15 minut. Podawać udekorowane natką pietruszki.

Smacznego:) 

Kategorie przepisów