Kurczak w warzywach
W orginale był schab ale ja wolałam kurczaka. Całe danie jest bardzo dobre i wychodzi spora ilość. Podałam je do ryżu ale bardzo dobrze smakuje również z chlebem.
Składniki:
- 1/2 kg schabu lub 2 filety z kurczaka
- 1 1/2 łyżeczki domowej mieszanki przypra
- 3 cebule
- 1 marchewka
- oliwa do smażenia
- szklanka przecieru pomidorowego
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 3/4 łyżeczki papryki słodkiej
- sól, pieprz
- 3 ząbki czosnku
- puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- natka pietruszki
Mięso pokroić w długie paski, oprószyć przyprawami, odstawić. Cebulę pokroić w plasterki, marchewkę zetrzeć na tarce. Mięso usmażyć na rozgrzanej oliwie, przełożyć do garnka. Na tej samej patelni usmażyć cebulę i marchewkę, przełożyć do garnka. Dodać przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy. Dusić pod przykryciem około 20 minut. Dodać pokrojoną w paski paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusić przez kolejne 15 minut. Podawać udekorowane natką pietruszki.
Smacznego:)