Za radą Poleczki dodałam do truskawek trochę alkoholu, wybrałam do tego amaretto. Myślę, że świetnie się skomponowało ze smakiem owoców i migdałowego spodu.
W końcu udało mi się upiec tę, na którą od dawna miałam ochotę – czyli tartę ze szpinakiem. Klasyczną, z dodatkiem sera ricotta i odrobiną czosnku. Oczywiście, ponieważ wszyscy w domu bardzo lubimy szpinak, tarta znikła w okamgnieniu i zostało po niej już tylko wspomnienie ;)
Zrobiłam ją latem, kiedy sezon na pomidory był w pełni, miałam ich bardzo dużo, poprzerabiałam co się dało, a resztę jedliśmy w sałatach i kanapkach. Z myślą o obiedzie pewnego letniego popołudnia podczas "sprzątania" lodówki powstała ta tarta.
Dietetyczna tarta z owocami - gruszką, suszonymi figami i ricottą. Tarta, którą pierwszy raz zrobiłam jakiś rok temu, gdy podczas diety naszła mnie ogromna ochota na słodkie ;) Nie jest tak krucha i słodka jak z typowego (i kalorycznmego!) kruchego ciasta, ale mi w tej wersji bardzo smakuje. Tarta nie zawiera żadnych tłuszczy ani cukrów, ale dzięki owocom jest wystarczająca słodka w smaku.
Ciasto po bokach jest takie hmmm 'ciasteczkowe' - aż kusi by odrywać po kawałku i chrupać :) Nawet spód, choć niezwykle cienki, pozostał kruchy i stanowi wdzięczne tło dla soczystego, śliwkowego nadzienia, które zachwyca smakiem.
Dla mnie budyń i jabłka to połączenie idealne. Pyszne samo w sobie. Pasuje do szarlotki, do ciast ucieranych, do drożdżówek. Jako wypełnienie tarty jest równie niezawodne.
Tarta była przepyszna, kruche i delikatna…dosłownie rozpływała się w ustach…, a truskawki jak się kończą to smakują jak najwyborniejsze delicje… Najlepsza następnego dnia,ale zniknęła w oka mgnieniu.
Tarta morelowa to cudowne połączenie słodkich owoców i kruchego ciasta. Świeżo robiony w warunkach domowych mus z dojrzałych owoców i delikatne ciasto. Obłędnie smakuje ciepłe z dodatkiem lodów waniliowych i sosu czekoladowego…Ciasta, które smakują zawsze i wszystkim, na każdą okazje lub zupełnie bez – u nas deser po lekkiej kolacji…Polecam:)
Kruchy spód i piankowe wypełnienie. Tarta jest świeża, lekko kwaskowa, szczypty słodyczy dodaje cukier puder. Taki mały akcent na nieubłagane pożegnanie lata.
Tarta z kurczakiem, cukinią i zielonym groszkiem na kruchym, delikatnym spodzie. Ze świeżym młodym groszkiem i cukinia smakowała wyśmienicie! Miłośnicy tart koniecznie powinni ją wypróbować. Naprawdę wspaniała!! Gorąco polecam!