Tarta z borówkami
Tarta z borówkami to dla mnie kwintesencja lata i obowiązkowy wypiek Kruche ciasto, krem mascarpone i owoce…Poezja na talerzu…
SKŁADNIKI:
ciasto:
100 g masła
200 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
1 łyżeczka olejku waniliowego
1 żółtko
krem:
200 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
ok. 250 g świeżej borówki amerykańskiej
Z podanych składników na ciasto ugniataj gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kule i zawiń w folię spożywcza. Wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
W tym czasie przygotuj krem: śmietankę ubij na sztywno pod koniec dodaj cukier puder, następnie dodaj serek mascarpone i zmiksuj. Schłodź w lodówce.
Po wskazanym czasie ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Musi mieć złoty kolor.
Ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź.
Na ostudzony spód nałóż kremem mascarpone i umyte, osuszone borówki.
Smacznego