Tarta z owocami i kremem mascarpone

Tarta z owocami i kremem mascarpone

Zdjęcie - Tarta z owocami i kremem mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta z owocami i kremem mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tarta z owocami – w tym przypadku były to truskawki, ale smakuje wspaniale z dowolnymi owocami sezonowymi. Zrobiłam ją z ulubionym kremem z serka mascarpone.
Tarta była przepyszna, kruche i delikatna…dosłownie rozpływała się w ustach…, a truskawki jak się kończą to smakują jak najwyborniejsze delicje… Najlepsza następnego dnia,ale zniknęła w oka mgnieniu.

SKŁADNIKI:
ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g krupczatki
15 g cukru pudru
225 g masła lub margaryny do pieczenia
3 żółtka
4 łyżki gęstego, naturalnego jogurtu lub śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu waniliowego

krem:
150 g śmietanki kremowej30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
wierzch:
truskawki lub inne owoce sezonowe, galaretka truskawkowa

Ciasto: mąki wymieszaj razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodaj zimne masło i posiekaj nożem, następnie dodaj żółtka i śmietanę i wyrabiaj gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywcza i wstaw na 2 godziny do lodówki.
Krem: zimną kremówkę ubij na sztywno. Po ubitej śmietanki dodawaj po łyżce serka mascarpone i cukru pudru. Dokładnie zmiksuj. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody i ostudź.
Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na cienki placek. Wyłóż nim dokładnie wysmarowana masłem formę do tarty. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25-30 minut.
Ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź.
Na wystudzony spód wyłóż przygotowany krem i ułóż owoce, a następnie wylej tężejąca galaretkę.

SMACZNEGO icon smile Tarta z owocami i kremem mascarpone

Zdjęcie - Tarta z owocami i kremem mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów