Tarta karmelowa z jabłkami
40 dag krówkowej masy kajmakowej
3 -4 jabłka
25 dag mąki
17 dag zimnego masła
1 jajko
1-2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
12 dag cukru pudru
2 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
200 ml śmietany kremowej
kilka orzechów włoskich
Formę na tartę wysmarować tłuszczem i posypać mąką.
Mąkę, cukier, masło posiekać, dodać szczyptę soli, jajko i wodę. Wyrobić szybko ciasto, a następnie zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Do masy kajmakowej dodać 2 jajka, mąkę ziemniaczaną , dobrze wymieszać.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i dodać do masy.
Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wyłożyć nim formę.
Masę z jabłkami rozłożyć na cieście.
Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 150º C i piec 50-60 min.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić i posmarować warstwą bitej śmietany, posypać posiekanymi orzechami włoskimi.