Wiejska tarta ze śliwkami
Tarta dołącza w poczet tych 'perfekcyjnych' (obok rustykalnej). Idealnie krucha. Ciasto po bokach jest takie hmmm 'ciasteczkowe' - aż kusi by odrywać po kawałku i chrupać :) Nawet spód, choć niezwykle cienki, pozostał kruchy i stanowi wdzięczne tło dla soczystego, śliwkowego nadzienia, które zachwyca smakiem. Ponieważ tarta robi się raz dwa - ciasto zagniata się paroma ruchami, łatwo rozwałkowuje i w locie formuje - jest to kolejny powód by do przepisu wracać co i rusz.
Składniki przepis z niezawodnego forum cincin; podaję z moimi niewielkiemi zmianami
Ciasto:
- 175 g mąki (1 i 1/4 filiżanki)
- 1 płaska łyżeczka skórki z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 110 g (8 łyżek) zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki
- 2 łyżki soku z limonki [lub wyciśniętego soku z cytryny]
- 2 łyżki kefiru/maślanki
Nadzienie:
- 700 g (4 filiżanki) wypestkowanych i pokrojonych w cienkie plasterki śliwek węgierek
- 50 g (1/4 filiżanki) cukru
- 1 czubata łyżka mąki
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki esencji migdałowej (opcjonalnie)
- 1/2 filiżanki płatków migdałowych (opcjonalnie)
- jajko do posmarowania ciasta, gruby cukier do posypani
Wykonanie: Przygotować kruche ciasto: Posiekać mąkę z masłem, cukrem, skórką i solą tak, by uzyskać grudki wielkości ziarna groszku. Wymieszać sok z cytryny z kefirem, dodać do ciasta, wymieszać widelcem, a następnie - palcami, szybko zagnieść. Jeśli ciasto jest zbyt suche, można dodać łyżeczkę kefiru [u mnie było to niepotrzebne]. Rozłożyć na stole arkusz folii spożywczej, położyć na niej ciasto, otoczyć go folią, formując "dysk", zawinąć szczelnie i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Przygotować śliwki. Wymieszać je z pozostałymi składnikami.
Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C [u mnie opiekacz z termoobiegiem do 180 stopni].
Na stolnicy rozłożyć papier do pieczenia i bezpośrednio na nim cienko rozwałkować wcześniej przygotowane ciasto na krążek o średnicy około 32 cm. Jeśli będzie potrzeba - podsypać lekko mąką podczas wałkowania. Nałożyć nadzienie, zostawiając pięciocentymetrowy margines wolnego brzegu. Dokładnie zawinąć ciasto nad nadzieniem. Posmarować jajkiem, posypać cukrem. Delikatnie przesunąć ciasto ze stolnicy na blachę do pieczenia [jeśli macie dużą blachę, można bezpośrednio na niej rozłożyć papier i wałkować ciasto]. Tartę piec około 40-45 minut.
Po upieczeniu delikatnie przesunąć ciasto z papierem do pieczenia z blachy na kratkę. Na kratce pozostawić do przestygnięcia i odparowania - ważne dla zachowania kruchości ciasta.
* filiżanka - 250 ml ** Tartę można też robić z innymi owocami - jabłkami, brzoskwiniami, morelami, gruszkami, a nawet jagodami