Tarta morelowa

Tarta morelowa

Zdjęcie - Tarta morelowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta morelowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tarta morelowa to cudowne połączenie słodkich owoców i kruchego ciasta. Świeżo robiony w warunkach domowych mus z dojrzałych owoców i delikatne ciasto. Obłędnie smakuje ciepłe z dodatkiem lodów waniliowych i sosu czekoladowego…Ciasta, które smakują zawsze i wszystkim, na każdą okazje lub zupełnie bez – u nas deser po lekkiej kolacji…Polecam:)

SKŁADNIKI:
ciasto:
100 g masła
200 g maki pszennej
100 g cukru pudru
1 łyżeczka olejku waniliowego
1 żółtko
masa morelowa:
500 g wypestkowanych moreli
1/2 szklanki cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Z podanych składników na ciasto zagniataj jednolite, gładkie i elastyczne ciasto. Podziel je na 2 części i uformuj kule: większą i mniejszą (mniej więcej 2/3 i 1/3). Owiń obie w folię spożywcza. Małą kule ciasta wstaw do zamrażarki, a większą do lodówki na około 1 godzinę.
W tym czasie przygotowuj mus morelowy: wypestkowane morele wrzucić do garnka i zagotuj cały czas mieszając, by morele się nie przypaliły. Dodaj cukier i gotuj na małym ogniu około 15 minut – morele powinny się rozgotować na mus. W razie konieczności dosłodź jeszcze do smaku. Skrobie rozpuść w 1/4 szklanki wody i dodaj do moreli. Zagotuj cały czas mieszając. Odstaw z ognia.

Po wskazanym czasie większą kule ciasta rozwałkuj i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut.
Następnie ciasto wyjmij, wyłóż na spód mus morelowy, a na wierzch zetrzyj na tarce o dużych oczkach ciasto odłożone do zamrażarki. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz około 30 minut na złoty kolor.

Smacznego icon smile Tarta morelowa

Zdjęcie - Tarta morelowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów