Tarta z kurczakiem, groszkiem i cukinią

Tarta z kurczakiem, groszkiem i cukinią

Zdjęcie - Tarta z kurczakiem, groszkiem i cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta z kurczakiem, groszkiem i cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tarta z kurczakiem, cukinią i zielonym groszkiem na kruchym, delikatnym spodzie. Ze świeżym młodym groszkiem i cukinia smakowała wyśmienicie! Miłośnicy tart koniecznie powinni ją wypróbować. Naprawdę wspaniała!! Gorąco polecam!

SKŁADNIKI:
ciasto:
250 g mąki
150 g masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
farsz:
2 piersi z kurczaka
200 g świeżego zielonego groszku
1/4 szklanki białego, wytrawnego wina
1 mała cukinia
2 małe cebulki dymki
2 jajka
200 ml śmietanki kremowej (u mnie 30%)
3 łyżki startego sera: Parmezan lub Grana padano
świeże zioła: u mnie oregano i tymianek
oliwa

Ciasto:
Z podanych składników na ciasto zagniataj jednolite i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Po wyznaczonym czasie ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłóż nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. Nakłuj widelcem w kilku miejscach i wstaw do lodówki na czas przygotowania nadzienia do tarty.
Farsz:
Piersi kurczaka pokrój w małą kostkę, cukinie i cebulkę dymkę w półplasterki. Na patelni rozgrzej oliwę wrzuć cebulkę i zeszklij. Następnie dodaj kurczaka i podsmaż. Podlej białym winem, dodaj obrany groszek i podduś około 6-7 minut. Na koniec cukinie i podduś jeszcze 4- 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj zioła.
W wysokim naczyniu wymieszaj jajka ze śmietanką i parmezanem, lekko posól i popieprz.
Ciasto na tartę wyjmij z lodówki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiecz około 10-12 minut. Po tym czasie nałóż farsz i zalej go śmietana z jajkami. Wyrównaj powierzchnie i wsadź w powrotem do piernika. Tartę piecz około 30 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wystudź 5 minut i podawaj.

Zdjęcie - Tarta z kurczakiem, groszkiem i cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów