Ten przysmak kuchni węgierskiej jest niezwykle szybkim i prostym sposobem na pobudzenie kubków smakowych i rozjuszenie ślinianek. Idealne w środku lata, kiedy pomidory i papryki są tanie i nabrzmiałe od wszystkich tych dobroci wytworzonych przez naturalne promienie słoneczne. Obok witamin i likopenu jarzyny te zawierają samą słodycz lata, dzięki czemu wyjątkowo rozpieszczają podniebienie o tej porze roku.
W upalne dni lekkie, warzywne dania wygrywają z mięsnymi potrawami - na dzisiejszy obiad przygotowałam ratatouille , a wzorowałam się na wskazówkach podanych przez Agnieszkę Kręglicką w "Wysokich Obcasach". Taki obiad bardzo nam smakował , chociaż mój mężczyzna stwierdził , że warzywa byłyby jeszcze lepsze , gdyby dodać do nich trochę kiełbaski :-)
W latach siedemdziesiątych mój tata był służbowo w Budapeszcie.Mieszkał w wynajętym pokoju i stołował się tamże.W wakacje pojechaliśmy całą rodziną na wakacje do Budapesztu, nocowaliśmy u miłej pani gospodyni.
Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać pokrojoną paprykę, poddusić. Dodać pomidory, posolić, popieprzyć, gotować na małym gazie 5 minut. Na koniec dołożyć zioła.
Idealna do sałatek, choćby do makaronowej tajskiej, pyszna z ciabattą czy chrupiącą bagietką - wtedy lubię ja oprószoną delikatnie, świeżo zmieloną solą morską.
Wymieszać razem migdały, cukier i cynamon. Białka ubić na sztywno, połączyć z wymieszaną resztą. Mikstura powinna być na tyle 'sztywna', aby można było swobodnie formować kulki.
Moja mama zazwyczaj podawała nasze 'leczo' do mięsa. Czasem jadłam je solo. Czasem na kolacje, odgrzane. Żeby szybko zaspokoić głód po całym dniu 'na dworze' :)
Za oknem robi się już naprawdę zimno. Ciepłe buty, kurtka, a lada chwila czapka i rękawiczki. Zima idzie! A razem z zimą pyszna, gorące, rozgrzewające zupy. Wyobraźcie sobie jak z taką parująca miseczkę po powrocie z pracy, uczelni, wymarznięciu w tramwaju czy nawet samochodzie. A zupa? Zupa jest przepyszna! Z upieczonych warzyw wydobywamy ich całą słodycz, pełen smak. Do tego pomidor z papryką świetnie się uzupełniają, łączą.
Zupa jest przepyszna! Upieczona papryka jest przyjemnie słodkawa, tak samo zresztą, jak pieczony czosnek (...). Do tego pomidorki, bazylia - i cudo gotowe. (...) Dość gęsta, bardzo aromatyczna, rozgrzewająca. Taka właśnie powinna być jesienna zupa.
Mam dzisiaj do zaprezentowania bardzo dobre danie jednogarnkowe a właściwie danie z patelni. Jest ono szczególnie popularne w regionie Morza Śródziemnego. Przyrządza się je z duszonych warzyw, do których wbija się jajka. Danie jest naprawdę warte wypróbania. Świetnie nadaje się na śniadanie lub na lekką przekąskę w ciągu dnia.