Papryki faszerowane risotto

Papryki faszerowane risotto

Od paru dni bardzo nas cieszy jedzenie tych papryczek. :-) Robiłam je raz po raz, bo nie chciały się nam znudzić. :-)

Zdjęcie - Papryki faszerowane risotto  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Papryki faszerowane risotto

4 czerwone papryki

oliwa z oliwek

1 duża cebula

350 g ryżu arborio, polecam Gallo

ulubiony zestaw przypraw

850 ml bulionu

200 ml białego wina

50 g masła

sól, pieprz do smaku

gruby plaster dobrego salami (ok. 5 dag)

10 dag startego Pecorino Romano

20 dag mozzarelli

Na oliwie, na dużej, wysokiej patelni,  duszę posiekaną cebulę. Wsypuję sporą ilość ulubionych przypraw oraz dodaję ryż. Smażę przez minutę. Wlewam gorący bulion i wino. Gotuję przez 15 minut, na mniejszym ogniu, aż płyn wyparuje. Sprawdzam, czy ryż nie jest twardy, jeśli jest za twardy, to dolewam jeszcze trochę płynu i jeszcze chwilę duszę.

W czasie, gdy gotuje się ryż, kroję papryki na połówki, zostawiając ogonki. Oczyszczam je z pestek. Rozgrzewam grillową patelnię. Kładę na niej papryki rozciętymi częściami do spodu i trzymam dotąd, aż skórka sczernieje i zmięknie.

Do ugotowanego ryżu wrzucam masło, starty ser, salami pokrojone w kostkę. Dodaję sól, pieprz do smaku. Chwilę razem podgrzewam. Risotto nakładam do wnętrz papryk. Warzywa ponownie układam na grillu, ale już farszem do góry. Na wierzchu kładę plasterki mozzarelli i dotąd podgrzewam papryki, aż ser się nieco rozpuści.

Zdjęcie - Papryki faszerowane risotto  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* źródło - "Kuchnia włoska" wyd. Parragon

Kategorie przepisów