Papryki faszerowane risotto
Od paru dni bardzo nas cieszy jedzenie tych papryczek. :-) Robiłam je raz po raz, bo nie chciały się nam znudzić. :-)
Papryki faszerowane risotto
4 czerwone papryki
oliwa z oliwek
1 duża cebula
350 g ryżu arborio, polecam Gallo
ulubiony zestaw przypraw
850 ml bulionu
200 ml białego wina
50 g masła
sól, pieprz do smaku
gruby plaster dobrego salami (ok. 5 dag)
10 dag startego Pecorino Romano
20 dag mozzarelli
Na oliwie, na dużej, wysokiej patelni, duszę posiekaną cebulę. Wsypuję sporą ilość ulubionych przypraw oraz dodaję ryż. Smażę przez minutę. Wlewam gorący bulion i wino. Gotuję przez 15 minut, na mniejszym ogniu, aż płyn wyparuje. Sprawdzam, czy ryż nie jest twardy, jeśli jest za twardy, to dolewam jeszcze trochę płynu i jeszcze chwilę duszę.
W czasie, gdy gotuje się ryż, kroję papryki na połówki, zostawiając ogonki. Oczyszczam je z pestek. Rozgrzewam grillową patelnię. Kładę na niej papryki rozciętymi częściami do spodu i trzymam dotąd, aż skórka sczernieje i zmięknie.
Do ugotowanego ryżu wrzucam masło, starty ser, salami pokrojone w kostkę. Dodaję sól, pieprz do smaku. Chwilę razem podgrzewam. Risotto nakładam do wnętrz papryk. Warzywa ponownie układam na grillu, ale już farszem do góry. Na wierzchu kładę plasterki mozzarelli i dotąd podgrzewam papryki, aż ser się nieco rozpuści.
* źródło - "Kuchnia włoska" wyd. Parragon