... co z białkami zrobić - część I Kule cynamonowe
Kule cynamonowe - 16 szt. (mało ;))
Przepis za www.mojewypieki.blox.pl
Składniki na około 16 kulek:
* 175 g zmielonych migdałów
* 70 g cukru pudru
* 1 łyżka cynamonu
* 2 białka
* cukier puder do obtoczenia
Wymieszać razem migdały, cukier i cynamon. Białka ubić na sztywno, połączyć z wymieszaną resztą. Mikstura powinna być na tyle 'sztywna', aby można było swobodnie formować kulki.
Formować kulki wielkości połowy łyżki stołowej. Wykładać na papier do pieczenia lub naoliwioną blaszkę.
Piec około 15 minut w temperaturze 180ºC.
Ostudzić, obtoczyć w cukrze pudrze.
Smacznego :)
Podobno można zamrażać - nie sprawdziłem... Nie zdążyłem... Tak szybko zniknęły :)