Ratatouille do słoika
Zrobiłam ratatuję na obiad.
Zostało trochę - włożyłam do słoika.
Myślę, że zrobię jeszcze - jest pyszne :)
Składniki:
2 małe bakłażany
2 małe cukinie
2 cebule
3 papryki - czerwona, zielona i żółta
1/2 kg pomidorów
ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, sól
olej na początek
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski, bakłażan i cukinię w kostkę.
Na rozgrzany olej wrzucać po kolei: cebulę, paprykę, cukinię, bakłażan, na koniec pomidory.
Posolić, dodać przyprawy, chwilę dusić.
Można jeść solo, można dodać mięso, rybę, parówkę.
Można jeść z ryżem, bułeczką, my jedliśmy z pure ziemniaczanym.
Smacznego :)