Ratatouille

 

Chciałam spróbować jak smakuje, od kiedy obejrzałam film "Ratatuj" - i jak zwykle dużo czasu minęło, zanim zdecydowałam się je zrobić :-)

W upalne dni lekkie, warzywne dania wygrywają z mięsnymi potrawami - na dzisiejszy obiad przygotowałam ratatouille , a wzorowałam się na wskazówkach podanych przez Agnieszkę Kręglicką w "Wysokich Obcasach". Taki obiad bardzo nam smakował , chociaż mój mężczyzna stwierdził , że warzywa byłyby jeszcze lepsze , gdyby dodać do nich trochę kiełbaski  :-)

 

Zdjęcie - Ratatouille  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 1 nieduży bakłażan
  • 2 małe cukinie ( najlepiej takie do 20 cm )
  • 1 duża czerwona papryka
  • 3 duże cebule
  • 4 duże pomidory
  • 4-5 dużych ząbków czosnku
  • suszony tymianek
  • sól , pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia


Bakłażana pokroić w plastry , posypać solą i zostawić na sitku na pół godziny. Następnie opłukać i osuszyć. Usmażyć na gorącej oliwie na złoty kolor. Zdjąć z patelni.

Cukinię pokroić w plastry , posolić , lekko posypać pieprzem i usmażyć na złoto ( krążki cukinii i bakłażana smażyć partiami , nie należy przepełniać patelni ).

Paprykę pokroić w paseczki i również obsmażyć na oliwie.

Cebulę pokroić w krążki , czosnek grubo posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

W garnku rozgrzać oliwę , wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć , aż stanie się szklista. Wtedy dodać posiekany czosnek i 3-4 duże szczypty tymianku. Chwilę razem smażyć , następnie dodać pokrojone pomidory. Doprawić solą, pieprzem i dusić, aż powstanie aromatyczny, ziołowy sos.

Do powstałego sosu wrzucić obsmażone warzywa - całość dusić jeszcze przez 15 minut.

Podawać ze świeżym pieczywem , makaronem lub ryżem.

 

Zdjęcie - Ratatouille  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przepisy z tych kategorii

Zupa z pieczonej dyni i pomidorów

Zupa z pieczonej dyni i pomido…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą
1

Łazanki z kapustą kiszoną i ki…

Moja Książka Kucharska Moja Książka Kucharska
Moja Książka Kucharska

Kakaowo-owsiane ciasteczka bez pieczenia
1

Kakaowo-owsiane ciasteczka bez…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Jaglanka kokosowa a'la Rafaello
1

Jaglanka kokosowa a'la Raf…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Ambasador babci Tereni albo murzynek...
1

Ambasador babci Tereni albo mu…

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Łatwe ciasto ucierane z jabłkami
3

Łatwe ciasto ucierane z jabłka…

kasiac kasiac
Pokrojone i doprawione

Przepisy z tych kategorii

Zupa cebulowa
1

Zupa cebulowa

Beti Beti
kruche babeczki

Croissanty J. Hamelmana
2

Croissanty J. Hamelmana

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tarte Flambée – alzacka tarta ze śmietaną, cebulą, kalafiorem i wędzonym twarogiem

Tarte Flambée – alzacka tarta…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kurczak coq au vin na jesienny obiad
2

Kurczak coq au vin na jesienny…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Tarta z brokułami  i serem feta
2

Tarta z brokułami i serem fet…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Orkiszowe galette  z jabłkami
1

Orkiszowe galette z jabłkami

Kasia Kasia
Pełny talerz