Krem z pieczonych pomidorów i papryki
Za oknem robi się już naprawdę zimno. Ciepłe buty, kurtka, a lada chwila czapka i rękawiczki. Zima idzie! A razem z zimą pyszna, gorące, rozgrzewające zupy. Wyobraźcie sobie jak z taką parująca miseczkę po powrocie z pracy, uczelni, wymarznięciu w tramwaju czy nawet samochodzie. A zupa? Zupa jest przepyszna! Z upieczonych warzyw wydobywamy ich całą słodycz, pełen smak. Do tego pomidor z papryką świetnie się uzupełniają, łączą. Do tego trochę słonecznej pomarańczy, ostra cebulka i pyszny krem gotowy.
Przepis pochodzi z książeczki „Kuchnia śródziemnomorska” seria Z kuchennej półeczki.
Składniki:
- 1kg pomidorów
- 2 czerwone papryki
- 1 duża cebula
- ½ pęczka koperku
- 1 pomarańcza
- 600ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- Sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pomidory i paprykę umyć, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki odkroić końce. Wszystko ułożyć na blaszce do pieczenia, skórą do dołu i piec 20-25minut w 230st C. Pomarańczę wyszorować i sparzyć. Z połowy pomarańczy zetrzeć skórkę. Wycisnąć z niej sok. Po tym czasie warzywa wyjąć, leciutko ostudzić, zdjąć skórkę. Do garnka dodać warzywa, cebulę skórkę i sok z pomarańczy, większość koperku. Zalać bulionem, zagotować, częściowo przykryć i gotować ok. 25 minut. Koperek usunąć, a resztę zupy zmiksować dokładnie na gładki krem. Jeżeli jest taka potrzeba – przetrzeć przez sito. Doprawić solą, pieprzem i octem. Podawać gorącą, przybraną koperkiem w towarzystwie pieczywa.
Smacznego!