Papryka podpiekana, wyjątkowo aromatyczna

Papryka podpiekana, wyjątkowo  aromatyczna

Idealna do sałatek, choćby do makaronowej tajskiej, pyszna z ciabattą czy chrupiącą bagietką - wtedy lubię ja oprószoną delikatnie, świeżo zmieloną solą morską.

Zdjęcie - Papryka podpiekana, wyjątkowo  aromatyczna  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: "Smak imprezy" Olgi Smile"/

Papryka podpiekana, wyjątkowo aromatyczna

Składniki:

3 czerwone papryki

6 łyżek oliwy lub oleju

5 ząbków czosnku

jeżeli lubicie 1 łyżka posiekanej bazylii lub łyżeczka suszonej


Nagrzać piekarnik do temperatury 200 - 220 st.C, ułożyć całe papryki z gniazdem nasiennym i ogonkiem. Gdy podczas opiekania zmiękną, a skórka będzie się przypalała, przełożyć je na drugą stronę i tak obrać kilka razy. Gdy już ściemnieją i zaczną pękać, ostrożnie je wyjąć (bo jest bardzo gorąca) i włożyć do foliowego woreczka, gdzie będzie stygła. Po wystudzxeniu obrać ze skówki, przeciąć lub rozerwać na pół i wyjąć gniazda nasienne. Oczyszczone włożyć do słoika i zalać gorącą oliwą lub olejem wymieszanym z ziołami i czosnkiem. Przechowywać w lodówce.

Uwaga:

po wykorzystaniu papryki oleju nie musicie wylewać, doskonale nadaje się do sałatek.

Smacznego:)

Kategorie przepisów