Papryka podpiekana, wyjątkowo aromatyczna
Idealna do sałatek, choćby do makaronowej tajskiej, pyszna z ciabattą czy chrupiącą bagietką - wtedy lubię ja oprószoną delikatnie, świeżo zmieloną solą morską.
/źródło: "Smak imprezy" Olgi Smile"/
Papryka podpiekana, wyjątkowo aromatyczna
Składniki:
3 czerwone papryki
6 łyżek oliwy lub oleju
5 ząbków czosnku
jeżeli lubicie 1 łyżka posiekanej bazylii lub łyżeczka suszonej
Nagrzać piekarnik do temperatury 200 - 220 st.C, ułożyć całe papryki z gniazdem nasiennym i ogonkiem. Gdy podczas opiekania zmiękną, a skórka będzie się przypalała, przełożyć je na drugą stronę i tak obrać kilka razy. Gdy już ściemnieją i zaczną pękać, ostrożnie je wyjąć (bo jest bardzo gorąca) i włożyć do foliowego woreczka, gdzie będzie stygła. Po wystudzxeniu obrać ze skówki, przeciąć lub rozerwać na pół i wyjąć gniazda nasienne. Oczyszczone włożyć do słoika i zalać gorącą oliwą lub olejem wymieszanym z ziołami i czosnkiem. Przechowywać w lodówce.
Uwaga:
po wykorzystaniu papryki oleju nie musicie wylewać, doskonale nadaje się do sałatek.
Smacznego:)