Jajka flamenco
Przepis pochodzi z archiwalnych numerów gazety "Moje Gotowanie".
Składniki na 2 porcje:
1 mała cukinia
po pół strąka czerwonej i żółtej papryki
puszka pomidorów w zalewie
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
4-6 jajek (zależnie od apetytu, ja dałam po 3 na głowę)
kilka plasterków surowej, wędzonej szynki
łyżka kaparów
łyżka krojonych czarnych oliwek
sól, pieprz, tymianek, ewentualnie łyżeczka pasty sambal oelek lub chilli
oliwa z oliwek
Paprykę, cukinię, cebulę i czosnek posiekaj. Rozgrzej na patelni oliwę, zeszklij cebulę z czosnkiem, dorzuć paprykę z cukinią i smaż przez 5 minut. Dorzuć pomidory z zalewą, dopraw i duś do miękkości papryki. Gotowy sos wyłóż do naczynia do zapiekania. Zrób tyle zagłębień, ile masz jajek, i wbij jajka w te zagłębienia - ostrożnie, żeby nie uszkodzić żółtek.
Następnie ułóż na wierzchu plasterki szynki, posyp kaparami i oliwkami, oraz tymiankiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut, aż zetną się jajka.