Jajka flamenco

Przepis pochodzi z archiwalnych numerów gazety "Moje Gotowanie".

Składniki na 2 porcje:

1 mała cukinia

po pół strąka czerwonej i żółtej papryki

puszka pomidorów w zalewie

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

4-6 jajek (zależnie od apetytu, ja dałam po 3 na głowę)

kilka plasterków surowej, wędzonej szynki

łyżka kaparów

łyżka krojonych czarnych oliwek

sól, pieprz, tymianek, ewentualnie łyżeczka pasty sambal oelek lub chilli

oliwa z oliwek

Paprykę, cukinię, cebulę i czosnek posiekaj. Rozgrzej na patelni oliwę, zeszklij cebulę z czosnkiem, dorzuć paprykę z cukinią i smaż przez 5 minut. Dorzuć pomidory z zalewą, dopraw i duś do miękkości papryki. Gotowy sos wyłóż do naczynia do zapiekania. Zrób tyle zagłębień, ile masz jajek, i wbij jajka w te zagłębienia - ostrożnie, żeby nie uszkodzić żółtek.

Następnie ułóż na wierzchu plasterki szynki, posyp kaparami i oliwkami, oraz tymiankiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut, aż zetną się jajka.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy