Jajka po kardynalsku
Przepis od dawna w naszej rodzinie.
Latem obowiązkowe niedzielne śniadanie.
Pyszne :)
Składniki:
1 pomidor na osobę
1 jajko na osobę
wędzonka (słoninka, boczek, kiełbasa)
1 cebula
1 papryka
Pomidory wydrążamy nacinając najpierw nożem dookoła zielonego, potem wydrążamy dokładnie łyżeczką, uważając, żeby nie uszkodzić skórki.
Wydrążoną zawartość siekamy usuwając twarde części.
Na patelni rumienimy słoninkę (boczek, kiełbasę), wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę i posiekany miąższ z pomidorów.
Pomidory solimy i pieprzymy wewnątrz, układamy otworem do góry na patelni, do każdego pomidora wbijamy jedno jajko, solimy.
Nakrywamy patelnię pokrywką dusimy całośc na maleńkim gazie przez 20 minut.
Smacznego :)