Małe calzone.

Małe calzone.


Calzone.
Zdjęcie - Małe calzone. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Lubię te włoskie pierogi, cudownie nadziewane. Małe jest piękne, łatwe do jedzenia, szczególnie dla dzieci. Nadzienie może być bardzo różnorodne. Zazwyczaj patrzę co jest w lodówce , kroję, układam i piekę.
Zdjęcie - Małe calzone. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto-składniki:

250g maki pszennej

10 g drożdży

140-150ml wody

1 łyżeczka oliwy

0,5 łyżeczki cukru

0,5 łyżeczki cukru 

Nadzienie:

1 udko kurczaka wędzonego

6 łyżek keczupu

3 łyżki bazylii pociętej

6 pomidorów suszonych

12 oliwek zielonych z marchewką

3 łyżki startej  mozzarelli ,1 łyżeczka oregano suszonego, 0,5 łyżeczki zataru Zdjęcie - Małe calzone. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

Składniki wsypać do miski, zagnieść ciasto i odstawić na 0,1-1 h. Zagnieść ,rozwałkować, wykroić kółka o średnicy 12cm. Każde kółko posmarować keczupem wymieszanym z pociętą bazylią zostawić 1 cm od brzegu wolny, który posmarować jajkiem .Nałożyć paski wędzonego kurczaka i paski pomidorów suszonych, dodać połówki oliwek ,posypać startą mozzarellą. Ciasto złożyć na połowę i dokładnie skleić. Wierzch calzone posmarować białkiem i posypać suszonym oregano. Piec w temp.220stop.przez 15 min. Możemy podać z sosem czosnkowym, jogurtowym-ziołowym.
Na ciasto do calzone możecie wykorzystać swój sprawdzony przepis na cienką pizzę. 

Kategorie przepisów