Marchewkowe galette

Marchewkowe galette
Zdjęcie - marchewkowe galette - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ej, może znowu coś razem upichcimy?
Dobra!
Ale co?
Bo ja wiem... wege galette może? Tylko z czym?
Z marchewką na wytrawnie?
No!
To pichcimy!
I tak od słowa do słowa, upichciłyśmy z Madzią galette z marchewką. Poprzednio, piekąc razem dreemersowe kokoski, korzystałyśmy z tego samego przepisu zachowując prawo do jego modyfikacji. Tym razem każda z nas miała zrobić tej drugiej niespodziankę. No i tak to wyszło :) Galette jest bardzo smaczne, ma charakterek. W roli śmietanowo-jajowego zagęszczacza wystąpiło awokado. W rolę się wczuło i wypadło świetnie. Z podanych proporcji zrobiłam dwa nieduże galette.
Trzeba mieć:

na ciasto:
200 g mąki
100 g bezmlecznej margaryny
1/2 łyżeczki soli
zimną wodę
na farsz:
3-4 marchewki
1/2 awokado
por (kawałek długości ok. 20 cm)
sól, pieprz i chili do smaku

Składniki na ciasto wyrobić dodając tylko tyle wody, by osiągnąć zwartą i elastyczną konsystencję. Ciasto włożyć na kilka minut do lodówki. Marchewki pokroić w plasterki, awokado pognieść widelcem, a pora pokroić w plasterki. Wyjąć ciasto z lodówki i cienko rozwałkować na papierze do pieczenia. Na środek placka wyłożyć awokado, zostawiając wolne brzegi. Pora szybko zrumienić na tłuszczu, wyłożyć na awokado. Posolić, popieprzyć i posypać chilli. Marchewkę też podsmażyć, a następnie krótko poddusić (ok. 5 minut) i wyłożyć na pora. Zawinąć brzegi ciasta formując galette. Placek piec ok. 35-40 minut (2 mniejsze piekłam 25 minut) w 180 stopniach z termoobiegiem i ewentualnie na 5 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temp do 200 stopni, by ciasto się mocniej zrumieniło.

Kategorie przepisów