Rolada szpinakowa z łososiem
Robiłam już tę roladę ze 3 razy,jest pyszna i w sumie szybko się ją robi.Namawiam do jej wypróbowania a na pewno się nie rozczarujecie ,warunek trzeba lubić szpinak i łososia :)Przepis wpadł mi w oczy jeszcze przed świętami i to całkiem przypadkiem a znalazłam go na blogu"kuchnia na obcasach" Ja od siebie dodałam koperek i kapary.
PRZEPIS:
FARSZ:
300 g wędzonego łososia
300g serka śmietankowego(ja dałam "mój ulubiony" i użyłam całe 450g)
kapary i świeży koperek
1-2 łyżeczki chrzanu
NA OMLET:
450g mrożonego szpinaku
4 jajka (osobno żółtka i białka)
2 łyżki mąki
1 ząbek czosnku,sól,pieprz,gałka muszkatołowa
Szpinak rozmrozić i odsączyć na sicie
żółtka rozetrzeć z mąką na gładka masę bez grudek
dodać szpinak i przyprawić do smaku
pianę z białek ubić i delikatnie mieszać w masę szpinakową
Rozłożyć na blasze z piekarnika papier do pieczenia i rozsmarować masę
Piec ok.10min. w 200stC
Po wyjęciu z piekarnika położyłam na wierzchu papier i przełożyłam na blat tak aby góra była pod spodem.
Omlet przykryłam ściereczką i zostawiłam ,aż się lekko przestudził.
Delikatnie pomagając sobie szerokim nożem zdjęłam z wierzchu papier(trzeba to robić delikatnie aby omlet ie został na papierze bo jak wiadomo różne papiery do pieczenia są )
Zwinęłam delikatnie omlet w roladę nie ściągając papieru tego co był pod spodem
Przykryłam ściereczką i zostawiłam do całkowitego ostudzenia,Omlet stygnie bardzo szybko
W tym czasie doprawiłam ser chrzanem
odsączyłam kapary
oberwałam z łodygi koperek ,żeby go nie siekać
Delikatnie rozwinęłam omlet
Posmarowałam go serkiem
obsypałam kaparami
obłożyłam plastrami szpinaku
obsypałam koperkiem
zrolowałam ,zawinęłam w folię aluminiową(można w pergamin ) i wstawiłam do lodówki
Najlepszy jest na drugi dzień ale ja już kroiłam po 4 godzinach.
Następną robię na Wielkanoc:) Pozdrawiam i miłego wtorku.Katka .
ps. Wybaczcie za zdjęcia ale takie mi się na prędko udało zrobić . Obiecuję podmienić przy następnej
okazji ;)
PRZEPIS:
FARSZ:
300 g wędzonego łososia
300g serka śmietankowego(ja dałam "mój ulubiony" i użyłam całe 450g)
kapary i świeży koperek
1-2 łyżeczki chrzanu
NA OMLET:
450g mrożonego szpinaku
4 jajka (osobno żółtka i białka)
2 łyżki mąki
1 ząbek czosnku,sól,pieprz,gałka muszkatołowa
Szpinak rozmrozić i odsączyć na sicie
żółtka rozetrzeć z mąką na gładka masę bez grudek
dodać szpinak i przyprawić do smaku
pianę z białek ubić i delikatnie mieszać w masę szpinakową
Rozłożyć na blasze z piekarnika papier do pieczenia i rozsmarować masę
Piec ok.10min. w 200stC
Po wyjęciu z piekarnika położyłam na wierzchu papier i przełożyłam na blat tak aby góra była pod spodem.
Omlet przykryłam ściereczką i zostawiłam ,aż się lekko przestudził.
Delikatnie pomagając sobie szerokim nożem zdjęłam z wierzchu papier(trzeba to robić delikatnie aby omlet ie został na papierze bo jak wiadomo różne papiery do pieczenia są )
Zwinęłam delikatnie omlet w roladę nie ściągając papieru tego co był pod spodem
Przykryłam ściereczką i zostawiłam do całkowitego ostudzenia,Omlet stygnie bardzo szybko
W tym czasie doprawiłam ser chrzanem
odsączyłam kapary
oberwałam z łodygi koperek ,żeby go nie siekać
Delikatnie rozwinęłam omlet
Posmarowałam go serkiem
obsypałam kaparami
obłożyłam plastrami szpinaku
obsypałam koperkiem
zrolowałam ,zawinęłam w folię aluminiową(można w pergamin ) i wstawiłam do lodówki
Najlepszy jest na drugi dzień ale ja już kroiłam po 4 godzinach.
Następną robię na Wielkanoc:) Pozdrawiam i miłego wtorku.Katka .
ps. Wybaczcie za zdjęcia ale takie mi się na prędko udało zrobić . Obiecuję podmienić przy następnej
okazji ;)