Arancini - ryżowe kulki z pietruszką

Dzien bez jedzenia to nie dzien!-zgadzacie sie ze mna?

To byl taki zarcik a propos wczorajszego tlustego czwartku-dzis dnia tlustego nie ma ,za to mamy ryzowe kuleczki.

Wlosi przepadaja za nimi,ja tez!-idealne na kazda okazje,jako przekaska na male i duze przyjecia-jak najbardziej!

To moje kolejne "podejscie" do "arancioni",tym razem dodalam do masy pokrojona natke pietruszke,ktora zmienia ich smak i wyglad.

Zapraszam!

Zdjęcie - Arancini -ryzowe kulki z pietruszka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Arancini -ryzowe kulki z pietruszka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Arancini -ryzowe kulki z pietruszka

Skladniki na 20 szt.

.1 i 1/2 szklanki ryzu kleistego

.50 gr sera owczego "pecorino" ( tarty )

.50 gr mozzarelli ( twardej,takiej jak do pizzy )

.1/2 szklanki sosu pomidorowego

.2 lyzki krojonej pietruszki

.sol i pieprz

 

Panierka

.2 szklanki bulki tartej

.1 szklanka maki pszennej

.1 jajko

.1/2 szklanki mleka

.sol i pieprz

 

Wykonanie

Ryz zalewamy woda,tak,aby przykryla jego powierzchnie,solimy i gotujemy,az stanie sie miekki i zupenie sklejony,dodajemy do niego sos pomidorowy mieszamy i pozostawiamy tak do zupelnego wystygniecia.

Przekladamy mase do miski,dodajemy pecorino,lub parmezan,pokrojona drobno natke pietruszki,polowe startej mozzarelli,i przyprawiamy do smaku nastepnie dokladnie mase ryzowa wyrabiamy reka.

Pozostala mozzarelle kroimy na malenkie kwadraty.

Jajko rozrabiamy z mlekiem i przyprawiamy sola i pieprzem.

Na dwa osobne polmiski wykladamy make i bulke tarta.

Bierzemy w dlonie porcje masy,w jej srodek wkladamy kawalek mozzarelli ,zamykamy mase dokladnie, dociskajac -tworzymy kulke.

Zanurzamy ja najpierw w mace-oklejamy dokladnie,potem w jajku a nastepnie obtaczamy w bulce tartej.

Smazymy arancini obracajac delikatnie na zloto ( nie przetrzymujemy ich zbyt dlugo ,inaczej wyplynie nam ze srodka mozzarella ).

Podajemy na goraco.

Smacznego!

 

Przepisy z tych kategorii

Papryka faszerowana ryżem i suszonymi pomidorami

Papryka faszerowana ryżem i su…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zapiekanka meksykańska z ryżem i kaczką
1

Zapiekanka meksykańska z ryżem…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Wege „gołąbki” z buraka liściowego

Wege „gołąbki” z buraka liścio…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Risotto z groszkiem cukrowym
1

Risotto z groszkiem cukrowym

food² food²
Food Square

Zupa z kalafiorem i ryżem
1

Zupa z kalafiorem i ryżem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ryż na mleku z truskawkami

Ryż na mleku z truskawkami

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Przepisy z tych kategorii

Panna cotta

Panna cotta

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Flaki po bolońsku
1

Flaki po bolońsku

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Kanapki opiekane z mozzarellą – caprese

Kanapki opiekane z mozzarellą…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Frittata z bazylią
1

Frittata z bazylią

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pastiera Napoletana - neapolitański placek z nadzieniem z pszenicy i ricotty
1

Pastiera Napoletana - neapolit…

food² food²
Food Square

Tradycyjna carbonara
2

Tradycyjna carbonara

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!