Arancini - ryżowe kulki z pietruszką

Dzien bez jedzenia to nie dzien!-zgadzacie sie ze mna?

To byl taki zarcik a propos wczorajszego tlustego czwartku-dzis dnia tlustego nie ma ,za to mamy ryzowe kuleczki.

Wlosi przepadaja za nimi,ja tez!-idealne na kazda okazje,jako przekaska na male i duze przyjecia-jak najbardziej!

To moje kolejne "podejscie" do "arancioni",tym razem dodalam do masy pokrojona natke pietruszke,ktora zmienia ich smak i wyglad.

Zapraszam!

Zdjęcie - Arancini -ryzowe kulki z pietruszka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Arancini -ryzowe kulki z pietruszka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Arancini -ryzowe kulki z pietruszka

Skladniki na 20 szt.

.1 i 1/2 szklanki ryzu kleistego

.50 gr sera owczego "pecorino" ( tarty )

.50 gr mozzarelli ( twardej,takiej jak do pizzy )

.1/2 szklanki sosu pomidorowego

.2 lyzki krojonej pietruszki

.sol i pieprz

 

Panierka

.2 szklanki bulki tartej

.1 szklanka maki pszennej

.1 jajko

.1/2 szklanki mleka

.sol i pieprz

 

Wykonanie

Ryz zalewamy woda,tak,aby przykryla jego powierzchnie,solimy i gotujemy,az stanie sie miekki i zupenie sklejony,dodajemy do niego sos pomidorowy mieszamy i pozostawiamy tak do zupelnego wystygniecia.

Przekladamy mase do miski,dodajemy pecorino,lub parmezan,pokrojona drobno natke pietruszki,polowe startej mozzarelli,i przyprawiamy do smaku nastepnie dokladnie mase ryzowa wyrabiamy reka.

Pozostala mozzarelle kroimy na malenkie kwadraty.

Jajko rozrabiamy z mlekiem i przyprawiamy sola i pieprzem.

Na dwa osobne polmiski wykladamy make i bulke tarta.

Bierzemy w dlonie porcje masy,w jej srodek wkladamy kawalek mozzarelli ,zamykamy mase dokladnie, dociskajac -tworzymy kulke.

Zanurzamy ja najpierw w mace-oklejamy dokladnie,potem w jajku a nastepnie obtaczamy w bulce tartej.

Smazymy arancini obracajac delikatnie na zloto ( nie przetrzymujemy ich zbyt dlugo ,inaczej wyplynie nam ze srodka mozzarella ).

Podajemy na goraco.

Smacznego!

 

Przepisy z tych kategorii

Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru

Ziołowa focaccia z rozmarynem…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Sałatka z czerwonych pomarańczy z Sycylii
1

Sałatka z czerwonych pomarańcz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sycylijska sałatka z pomarańczy - sicilian blood orange salad
4

Sycylijska sałatka z pomarańcz…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Karczochy - najseksowniejszy afrodzyjak. Rissotto z karczochami na Walentynki

Karczochy - najseksowniejszy a…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciabatta bez zagniatania
2

Ciabatta bez zagniatania

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Tiramisu z malinami
1

Tiramisu z malinami

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Przepisy z tych kategorii

Łosoś w migdałach z sosem czosnkowo-miodowym

Łosoś w migdałach z sosem czos…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pieczarki faszerowane ryżem, pomidorami suszonymi i oliwkami

Pieczarki faszerowane ryżem, p…

food² food²
Food Square

Ciasto Lion bez pieczenia
4

Ciasto Lion bez pieczenia

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Pilaw z brukselką, żurawiną i orzechami pekan
2

Pilaw z brukselką, żurawiną i…

food² food²
Food Square

Ryż smażony z kurczakiem, jajkiem, marchewką i porem
3

Ryż smażony z kurczakiem, jajk…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Domowy paprykarz szczeciński
5

Domowy paprykarz szczeciński

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit