Krem amaretto z figami
Przepyszny jesienny deser…Krem z serka mascarpone z dodatkiem amaretto na korzennych ciasteczkach i delikatnym musie jabłkowym. Wszystko z dodatkiem świeżych, słodkich fig…niebiański smak…
SKŁADNIKI (na 4 porcje):
150-200 g korzennych ciastek
2 szklanki musu jabłowego
250 g serka mascarpone
100 g śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki amaretto
2 łyżki płatków migdałowych
6 łyżek posiekanych orzechów włoskich
świeże figi do dekoracji
Ciasta pokruszyć na bardzo drobne kawałeczki i wyłożyć nimi dno salaterek.
Na ciasteczka wykładamy mus jabłkowy i posypujemy orzechami włoskimi.
Śmietankę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone wykładamy do miseczki i miksujemy razem z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy ubitą śmietankę. Na koniec dodajemy płatki migdałowe i wlewamy do kremu likier Amaretto Delikatnie łączymy składniki. Krem przekładamy do salaterek i dekorujemy figami.
Przepis bierze udział w akcji VIVA ITALIA w kategorii dolce e un caffe