Słodka sobota #8: Mus czekoladowo-miętowy

Słodka sobota #8: Mus czekoladowo-miętowy
Zdjęcie - Słodka sobota #8: Mus czekoladowo-miętowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Każdy z nas ma pamiętliwe smaki dań za którymi tęskni. Często jest to drożdżówka pieczona przez babcię, czy smak świeżo zerwanego agrestu z krzaczka dziadka. Zdarza się jednak, że nasza tęsknota za konkretnym daniem nie wynika z sentymentalnego wspomnienia, a opiera się tylko na doznaniach smakowych. Może kogoś zaskoczę, ale jednym ze smaków za którymi tęsknię są lody ze słynnego fast foodu! Mc Flurry z dodatkiem mięty i czekolady , były sprzedawane 10 lat temu w wakacje, a ja od czasu do czasu je wspominam. Smak tamtych lodów zastępuję czekoladkami After Eight, a ostatnio także czekoladowo-miętowym musem. Dla mnie to idealny deser na słodką sobotę :)
Mus czekoladowo-miętowy 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietanki kremówki 2 białka łyżeczka ekstraktu miętowego świeża mięta do ozdoby
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W oddzielnych miskach ubijamy białko ze sparzonych wrzątkiem jajek oraz kremówkę. Ubitą pianę łączymy z ubitą śmietanką, dodajemy ostudzoną, rozpuszczoną czekoladę oraz ekstrakt miętowy i ubijamy 2 minuty*. Masę przekładamy do kieliszków lub miseczek i wkładamy do zamrażalnika na ok. 20 minut. Gotowy mus dekorujemy listkami świeżej mięty.
* Świeżą i pociętą miętę możemy dodać także do musu
Tosia

Kategorie przepisów