Waniliowe fudge
Na kilku polskich stronach internetowych natknęłam się na przepisy na czekoladowe fudge. Wyglądają bardzo kusząco, dziś jednak zrobiłam inne – waniliowe.
Fudge według tego przepisu wychodzi złociste i bardzo kruche. W smaku są podobne do naszych polskich krówek, ale bardziej maślane. Mają chyba z miliard kalorii, na szczęście wystarczy malutki kawałek, by zaspokoić apetyt na słodycz ;)
Są idealne do filiżanki gorzkiej kawy.
Przygotowując fudge, polecam obejrzeć ten film z instrukcją, aby wiedzieć, jak gęsta powinna być masa. Poza tym, przygotowanie fudge jest naprawdę proste i bezproblemowe.
WANILIOWE FUDGE
300ml mleka,
350g cukru,
100g masła,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 czubata łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Do rondla o grubym dnie wlać mleko, dodać cukier i masło. Podgrzać, mieszając, aż masło się stopi, a cukier rozpuści. Gotować na niewielkim ogniu, aż masa wyraźnie zredukuje się, zgęstnieje i nabierze złocistego koloru (wg przepisu trwa to 15-20 minut, mnie to zajęło ok. 30 minut). Masę należy cały czas mieszać, aby nie przywarła do rondla. Gęstą masę zdjąć z ognia. Dodać ekstrakt wanilii lub cukier z wanilią i wymieszać. Mieszać przez chwilę – masa stygnąc, zacznie jeszcze bardziej gęstnieć. Wylać ją do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach ok. 15 x 25 cm na grubość ok. 2 cm. Jeśli nasza forma jest większa – nic nie szkodzi, bo fudge jest tak gęste, że można wylać go tylko na jej połowę.
Fudge zostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej (nie wkładać do lodówki!). Na koniec pokroić na mniejsze kawałki.
Fudge według tego przepisu wychodzi złociste i bardzo kruche. W smaku są podobne do naszych polskich krówek, ale bardziej maślane. Mają chyba z miliard kalorii, na szczęście wystarczy malutki kawałek, by zaspokoić apetyt na słodycz ;)
Są idealne do filiżanki gorzkiej kawy.
Przygotowując fudge, polecam obejrzeć ten film z instrukcją, aby wiedzieć, jak gęsta powinna być masa. Poza tym, przygotowanie fudge jest naprawdę proste i bezproblemowe.
WANILIOWE FUDGE
300ml mleka,
350g cukru,
100g masła,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 czubata łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Do rondla o grubym dnie wlać mleko, dodać cukier i masło. Podgrzać, mieszając, aż masło się stopi, a cukier rozpuści. Gotować na niewielkim ogniu, aż masa wyraźnie zredukuje się, zgęstnieje i nabierze złocistego koloru (wg przepisu trwa to 15-20 minut, mnie to zajęło ok. 30 minut). Masę należy cały czas mieszać, aby nie przywarła do rondla. Gęstą masę zdjąć z ognia. Dodać ekstrakt wanilii lub cukier z wanilią i wymieszać. Mieszać przez chwilę – masa stygnąc, zacznie jeszcze bardziej gęstnieć. Wylać ją do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach ok. 15 x 25 cm na grubość ok. 2 cm. Jeśli nasza forma jest większa – nic nie szkodzi, bo fudge jest tak gęste, że można wylać go tylko na jej połowę.
Fudge zostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej (nie wkładać do lodówki!). Na koniec pokroić na mniejsze kawałki.