Gruszki w cieście naleśnikowym

Gruszki w cieście naleśnikowym
Zdjęcie - Gruszki w cieście naleśnikowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Alternatywa dla klasycznych naleśników.Smaczna i prosta w przygotowaniu propozycja na śniadanie czy słodki podwieczorek. Polecam!

Zdjęcie - Gruszki w cieście naleśnikowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na porcję na dwóch osób***
przepis znalazłam na blogu Moje Kucharzenie prowadzonym przez Abbrę
  • 2 jajka
  • 50 g cukru [u mnie fruktoza]
  • 3 łyżki mąki [u mnie pełnoziarnista]
  • 0,25 l mleka
  • 3 łyżki brandy gruszkowego [pominęłam]
  • 3 dojrzałe gruszki
  • szczypta soli

do posypania :
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • dodatkowo sypnęłam garść orzechów

Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli. Do masy jajecznej stopniowo wmieszać mąkę, mleko i brandy.
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ułożyć je w posmarowanej masłem formie o średnicy 26 cm . Zalać przygotowanym ciastem.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.

*** Robiłam z połowy porcji w foremce o średnicy około 16 cm.


Zdjęcie - Gruszki w cieście naleśnikowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Gruszki w cieście naleśnikowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów