Gruszki w cieście naleśnikowym
Alternatywa dla klasycznych naleśników.Smaczna i prosta w przygotowaniu propozycja na śniadanie czy słodki podwieczorek. Polecam!
Składniki na porcję na dwóch osób***
przepis znalazłam na blogu Moje Kucharzenie prowadzonym przez Abbrę
- 2 jajka
- 50 g cukru [u mnie fruktoza]
- 3 łyżki mąki [u mnie pełnoziarnista]
- 0,25 l mleka
- 3 łyżki brandy gruszkowego [pominęłam]
- 3 dojrzałe gruszki
- szczypta soli
do posypania :
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cynamonu
- dodatkowo sypnęłam garść orzechów
Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli. Do masy jajecznej stopniowo wmieszać mąkę, mleko i brandy.
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ułożyć je w posmarowanej masłem formie o średnicy 26 cm . Zalać przygotowanym ciastem.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
*** Robiłam z połowy porcji w foremce o średnicy około 16 cm.