Aromatyczne gruszki w czerownym winie
Podobno jaki początek roku, taki cały rok. Najlepiej więc moim zadaniem zacząć 2013 na słodko, z odrobiną alkoholu (dla smaku, oczywiście…).
Przedstawiam więc deser z kategorii tych bardziej eleganckich, wyjątkowo przy tym łatwy do przygotowania i niezbyt słodki, znajdzie więc na pewno wielu amatorów. Trzeba pamiętać, żeby gruszek zbyt mocno nie rozgotować, muszą pozostać jędrne. Świetnie smakują same, choć podać je możecie także z gałką lodów waniliowych.
Jego lekko korzenny aromat uwiedzie każdego, słowo! :)
Aromatyczne gruszki w czerownym winie Składniki- gruszki - 4 szt, raczej małe i tware
- wino czerwone wytrawne - 1 i 1/2 szklanki
- woda - 1 szklanka
- ziele angielskie - 3 ziarna
- cynamon - 1 laska
- goździki - 4 szt
- kardamon - 1 strączek
- miód - 2 łyżki
Gruszki obierz, pozostawiając ogonki. Włóż do rondelka. Zalej winem i wodą, dodaj wszystkie przyprawy i miód. Gotuj aż owoce staną się miękkie, ale wciąż jędrne, ok. 50 minut (zależy od wielkości), od czasu do czasu obracając je w płynie.
Owoce wyjmij na półmisek. Sos pozostały w garnuszku gotuj, aż część płynów wyparuje i zgęstnieje. Polej owoce ciepłym sosem.