Krem kawowy z serka mascarpone
Niebiańsko delikatny i puszysty krem kawowy z serka mascarpone o bardzo subtelnym i kremowym smaku….
Przepis rodem z Włoch. Krem ten z reguły podaje się we Włoszech w Boże Narodzenie do ciasta Pandoro lub Panettone, gdyż doskonale smakuje z puszystym ciastem drożdżowym.
Idealnie schłodzony smakuje wybornie „solo” jak i ze świeżym ciastem…
Koniecznie spróbujcie.
SKŁADNIKI:
340 g serka mascarpone
2 jajka
4 łyżeczki cukru (ja wrzuciłam 3 Ksylitolu)
1 łyżeczka naturalnej mielonej kawy
Rozdziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
Żółtka wraz z cukrem wrzuć do serka mascarpone i miksuj kilka minut.
Do masy serowej dodaj ubite białka, kawę i bardzo delikatnie wymieszaj.
Schładzaj w lodówce przez około 1 godzinę.