Pieczona gruszka nadziewana musem owocowym pod bezą
Gruszka nadziewana musem owocowym i zapieczona z bezą – deser idealny na każą okazje i dla każdego. Smakuje dzieciom i dorosłym. Daje wiele możliwości modyfikacji i zmian. Idealny deser na chłodne dni. Polecam gorąco!
SKŁADNIKI:
2 gruszki
2 białka
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki gęstego musu np. brzoskwiniowego lub jabłkowego (u mnie dyniowo-jabłkowy)
sos czekoladowy
Białko ubij na sztywno. Do ubitego białka dodaj powoli cukier puder powoli miksując.
Gruszki u myj, przekrój w poprzek i wydrąż gniazda nasienne. Do wydrążonych połówek nałóż mus owocowy, a następnie delikatnie ułóż na nich po dużej łyżce ubitego białka. Włóż owoce do żaroodpornego naczynia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Ciepłe gruszki podawaj na talerzu z sosem czekoladowym.
Smacznego