Przywołujemy lato ... robimy tartę z malinami ! Poszperajcie w zamrażalnikach, może ukrył się tam pojemniczek letnich, pachnących malin. Warto je wykorzystać właśnie teraz, robiąc miejsce na nowe zapasy. Z takich mrożonych malin przygotujemy frużelinę do niebiańsko pysznej tarty z ricottą i białą czekoladą.
Jeśli macie nieodpartą ochotę na szarlotkę, ale nie ma czasu lub możliwości, żeby ją akurat upiec polecam ten deser. Jest to zaledwie namiastka szarlotki, jednak doskonale sprawdza się jako przysłowiowa kropka nad i po niedzielnym obiedzie. Bardzo polecam:)
Dziś prezentuję ciasto z rabarbarem. Mało ciasta, dużo rabarbaru i pyszna maślana kruszonka. Wiosenne, pyszne ciasto, od którego nie można się oderwać. Bardzo polecam, można je również upiec z truskawkami.
Jak maj to oczywiście pora na rabarbar. Na początek trafił do babeczek, ale pomysłów na jego wykorzystanie jest bez liku. Ciasto ucierane z kawałkami łodyg, drożdżówka, crumble, czyli zapiekany pod kruszonką, oldskulowy kompot z rabarbaru i lemoniada
Banalnie prosty przepis na pyszne ciasto cytrynowe - wilgotne, słodkie i lekko kwaśne. Ciasto nie sprawi nikomu problemu, jedyne co trzeba zrobić to zmiksować wszystkie składniki razem i to tyle :) Smakuje obłędnie, więc polecam spróbować!
Dziś znów będzie słodko!
Zapraszam Was na przepyszne ciasto bez pieczenia, na herbatnikach, z obłędnym kremem budyniowym i powidłami śliwkowym, które rewelacyjnie przełamują smak.
Kropka nad I to chrupiące płatki migdałów z kokosem!
Ciasto zwane również Pani Walewska albo Pychotka.
Jest niesamowicie łatwe do zrobienia i szybkie.
Tym razem kwaśne łodygi znalazły się wraz z jabłkami pod warstwą słodkiej, chrupiącej kruszonki. To jeden z najprostszych deserów, a jaki pyszny! Można go przygotować z dowolnych owoców, które zapiekamy pod warstwą kruszonki, do której możemy dodać migdały, orzechy, płatki owsiane.
Poniżej szybki przepis na crumble. Truskawki możecie też zastąpić malinami, porzeczkami, agrestem, jagodami, czy na co będziecie mieli ochotę i znajdziecie już wkrótce na straganie. Polecam crumble zaserwować ze schłodzoną śmietanką kokosową, ale może to być również kwaśna śmietana, czy lody waniliowe. Wszystkie chwyty dozwolone :)
Sernik z rabarbarem i kruszonką to chyba wypiek sezonu ;) jeśli chodzi o rabarbar. Kruche ciasto, kremowa, słodziutka masa i kwaskowy rabarbar. Połączenie idealne. W miniony weekend było hitem na stole. Każdy chwalił :) Dlatego też serdecznie polecam i zachęcam do wypróbowania.
Sezon truskawkowy w pełni, dlatego też na słodkie śniadanie czy po prostu deser proponujemy wspaniałe, baaardzo mięciutkie i niezwykle łatwe drożdżóweczki, które z pewnością zasmakują niejednemu miłośnikowi tych owoców. A dodatek kruszonki sprawi, że poczujemy się jak w najlepszej cukierni :)
Kiedy piec takie ciasta jak nie teraz ;). Najlepsze z najlepszym połączeniem na świecie - rabarbar i truskawki - pełne wiosny, pełne słońca, wspaniałe do jedzenia w plenerze, prosto z blachy. Bardzo polecam!
Jest to typowe ciasto ucierane, jednak dzięki migdałom smakuje zupełnie inaczej. Dodatkowo orzeźwia je sok z cytryny. Chrupiące, aromatyczne, bardzo smaczne ciasto. Polecam migdałowym miłośnikom i nie tylko.
Cienki spód, masa truskawek puszczających słodziutki sok i kruszonka wieńcząca całość. W sumie nie wiem, jak bardziej zachwalić to ciasto, bo jest po prostu idealne :) Polecam!
Moja konfitura nie zawiera żadnych sztucznych fixów czy substancji żelujących. Konsystencję zawdzięcza dodatkowi soku z cytryny, który zawiera pektyny, a te są naturalnym zagęstnikiem.