Ciasto cytrynowe (Lemon Drizzle Cake)

Ciasto cytrynowe (Lemon Drizzle Cake)
Zdjęcie - Ciasto cytrynowe (Lemon Drizzle Cake) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Banalnie prosty przepis na pyszne ciasto cytrynowe - wilgotne, słodkie i lekko kwaśne. Ciasto nie sprawi nikomu problemu, jedyne co trzeba zrobić to zmiksować wszystkie składniki razem i to tyle :) Smakuje obłędnie, więc polecam spróbować!

Składniki na ciasto:


  • 170g miękkiego masła
  • 170g drobnego cukru
  • 170g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 2 małych cytryn
Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy ją gotową masą. Pieczemy w 175 stopniach 35-45 minut do tzw suchego patyczka.
W tym czasie przygotowujemy polewę, którą później nasączamy gotowe ciasto:
Składniki:
  • sok z 2 małych cytryn
  • 100g cukru pudru
Cukier mieszamy z sokiem do uzyskania gładkiego płynnego lukru.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i patyczkiem do szaszłyków lub nożem nakłuwamy ciasto i następnie jeszcze gorące polewamy lukrem i odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto po wystygnięciu wchłonie cały lukier i dopiero wtedy możemy wyjąć je z formy, odkleić papier do pieczenia i przełożyć na talerz. Polecam ciasto posypać cukrem pudrem i udekorować skórką cytrynową.

Kategorie przepisów