Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

                  Dawno nie było ciasta, nieprawdaż? ;). Doczekałam się w końcu rabarbaru (choć jeszcze nie z ogródka), więc dziś prezentuję ciasto z rabarbarem. Mało ciasta, dużo rabarbaru i pyszna maślana kruszonka. Wiosenne, pyszne ciasto, od którego nie można się oderwać. Bardzo polecam, można je również upiec z truskawkami. 

Źródło przepisu: Moje Wypieki

Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

*120 g masła

*pół szklanki drobnego cukru

*3 duże jajka

*1 szklanka i 3 łyżki mąki pszennej

*3 łyżki skrobi ziemniaczanej

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

*800 g rabarbaru

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię, proszek do pieczenia wymieszać, odstawić. 

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodawać jajka jedno po drugim, po każdym dodaniu ucierać. Dodać wanilię, zmiksować. Dodać przesiane, suche składniki i wymieszać szpatułką do połączenia. 

Kruszonka:

*180 g mąki pszennej

*100 g cukru

*16 g cukru z prawdziwą wanilią (lub wanilinowego)

*120 g masła roztopionego 

Do naczynia wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy. Dodać ciepłe masło i wymieszać palcami tworząc kruszonkę. W razie potrzeby dodać więcej mąki (jeśli kruszonka będzie zbyt mokra) lub więcej masła (jeśli będzie zbyt sucha). 

Formę o wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Rabarbar umyć, pokroić na kawałki i ułożyć na cieście. Na wierzch wysypać równomiernie kruszonkę. 

Piec w temperaturze 175 stopni C przez około 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić, pokroić na kwadraty i podawać. 

Smacznego :)

Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów