Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Dawno nie było ciasta, nieprawdaż? ;). Doczekałam się w końcu rabarbaru (choć jeszcze nie z ogródka), więc dziś prezentuję ciasto z rabarbarem. Mało ciasta, dużo rabarbaru i pyszna maślana kruszonka. Wiosenne, pyszne ciasto, od którego nie można się oderwać. Bardzo polecam, można je również upiec z truskawkami.
Źródło przepisu: Moje Wypieki
Składniki na ciasto:
*120 g masła
*pół szklanki drobnego cukru
*3 duże jajka
*1 szklanka i 3 łyżki mąki pszennej
*3 łyżki skrobi ziemniaczanej
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
*800 g rabarbaru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię, proszek do pieczenia wymieszać, odstawić.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodawać jajka jedno po drugim, po każdym dodaniu ucierać. Dodać wanilię, zmiksować. Dodać przesiane, suche składniki i wymieszać szpatułką do połączenia.
Kruszonka:
*180 g mąki pszennej
*100 g cukru
*16 g cukru z prawdziwą wanilią (lub wanilinowego)
*120 g masła roztopionego
Do naczynia wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy. Dodać ciepłe masło i wymieszać palcami tworząc kruszonkę. W razie potrzeby dodać więcej mąki (jeśli kruszonka będzie zbyt mokra) lub więcej masła (jeśli będzie zbyt sucha).
Formę o wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Rabarbar umyć, pokroić na kawałki i ułożyć na cieście. Na wierzch wysypać równomiernie kruszonkę.
Piec w temperaturze 175 stopni C przez około 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić, pokroić na kwadraty i podawać.
Smacznego :)