Drożdżówki z truskawkami
Sezon truskawkowy w pełni, dlatego też na słodkie śniadanie czy po prostu deser proponujemy wspaniałe, baaardzo mięciutkie i niezwykle łatwe drożdżóweczki, które z pewnością zasmakują niejednemu miłośnikowi tych owoców. A dodatek kruszonki sprawi, że poczujemy się jak w najlepszej cukierni :)
Truskawki są bogatym źródłem składników odżywczych tj. witamina C, fosfor czy żelazo. Nie powinny o nich zapominać także osoby z nadwagą, ponieważ zawierają duże ilości wody, a przez to są niskokaloryczne. Wzmacniają odporność, dodają sił oraz poprawiają jakość krwi, a nawet stosowane są leczenia trądziku młodzieńczego.
W kuchni świetnie sprawdzą się jako dodatek do deserów, sernika na zimno czy koktajli. W truskawek można przygotować także przepyszne konfitury, dżemy i soki. Najlepsze jednak są na surowo. :)
Składniki:
(na 16 drożdżówek)
- 2 i 1/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 3 czubate łyżki cukru
- 1 jajko
- 60 g miękkiego lub roztopionego masła
- 20 g świeżych drożdży
- 1/4 łyżeczki soli
- 400 g truskawek
- jajko do posmarowania
Kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki
- 5 łyżek cukru
- 60 g masła
Przygotowanie:
Na początek przygotuj zaczyn. W tym celu wlej do wysokiego kubka trochę mleka, dodaj pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz ok. 1 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj ( powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) w razie potrzeby dosyp mąki i odstaw na ok 10-15 min.
Do miski przesiej mąkę, wbij jajko, dodaj mleko, cukier, masło, sól i wyrośnięty zaczyn. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wyrób jednolite, gładkie ciasto (tak aby odchodziło od ręki) Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie możesz przygotować kruszonkę: do miseczki wsp mąkę, dodaj cukier oraz pokrojone masło. Całość dokładnie wymieszaj palcami (ma być sypkie!)
Gotowe ciasto jeszcze raz zagnieć i podziel na 18 części. Z każdej uformuj rękami okrągły placuszek, pozostawiając na środku wgłębienie. Następnie wypełnij je pokrojonymi truskawkami (wcześniej spód można posypać bułką tartą, aby wchłonęła sok) i posmaruj roztrzepanym jajkiem
Piecz w temp. 180-190 C przez ok 15-20 min. Przed końcem posyp obicie kruszonką i zapiecz, aby nabrała złocistego koloru.
Przepis zaczerpnięty z bloga Sezonowe smaki.