Crumble z jabłkami i rabarbarem
Rabarbar niepodzielnie króluje w maju w mojej kuchni i na blogu. Przetwarzam go na różne sposoby i nie powiedziałam jeszcze ostatniego słowa w tym temacie. Kilka pomysłów chodzi mi jeszcze po głowie. Tym razem kwaśne łodygi znalazły się wraz z jabłkami pod warstwą słodkiej, chrupiącej kruszonki. To jeden z najprostszych deserów, a jaki pyszny! Można go przygotować z dowolnych owoców, które zapiekamy pod warstwą kruszonki, do której możemy dodać migdały, orzechy, płatki owsiane. Namawiam Was do wykorzystania do niego rabarbaru, bo połączenie smaku kwaśnego ze słodkim jest niepowtarzalne, moim zdaniem najlepsze crumble jakie do tej pory robiłam. Doskonale smakuje podane na ciepło z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.
Składniki:
500 g rabarbaru, pokrojonego w 1 cm kawałki
2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
garść płatków migdałów
1 łyżka cukru z wanilią*
Kruszonka (crumble):
150 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
3 łyżki cukru z wanilią
3 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie: Pokrojony rabarbar i jabłka wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy płatki migdałów, posypujemy cukrem z wanilią i mieszamy.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier (z wanilią i trzcinowy), dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i ucieramy kruszonkę. Jabłka i rabarbar posypujemy przygotowaną kruszonką. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni C przez około 40 minut. Crumble podajemy ciepłe z lodami waniliowymi, bitą śmietaną, sosem waniliowym lub budyniem.
*Jak przygotować cukier waniliowy? Dobrej jakości cukier waniliowy można bez problemu przygotować domowym sposobem. Jeśli raz spróbujecie, nie sięgniecie już po cukier z torebki (który najczęściej nie jest waniliowym a wanilinowym, czyli aromatyzowanym syntetyczną waniliną). Faktem jest, że laska prawdziwej wanilii do najtańszych nie należy, ale zobaczycie, ile cukru aromatyzuje. Cukier z prawdziwą wanilią wykorzystuję do przygotowania ciast, deserów, można nim też słodzić napoje.
Do przygotowania cukru waniliowego potrzebujemy:
- 1 szklanki cukru
- 1 laski wanilii
Cukier wsypujemy do słoika. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka, które mieszamy z cukrem. Pustą laskę wanilii przecinamy na 2-3 części i również zakopujemy w cukrze. Słoik szczelnie zamykamy. Cukier jest gotowy do użycia po około 2 tygodniach.