Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami
Kiedy piec takie ciasta jak nie teraz ;) . Najlepsze z najlepszym połączeniem na świecie - rabarbar i truskawki - pełne wiosny, pełne słońca, wspaniałe do jedzenia w plenerze, prosto z blachy. Bardzo polecam!
Źródło przepisu: Eksplozja Smaku
Składniki na ciasto:
*2 szklanki mąki
*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1/2 szklanki cukru pudru
*3/4 kostki masła
*3 duże żółtka
*1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
Składniki na nadzienie:
*ok 0,5 kg rabarbaru lub truskawek albo pół na pół
Składniki na kruszonkę:
*195 g mąki
*100 g cukru
*1/2 kostki masła
*cukier waniliowy - 2 łyżki domowego
Wykonanie:
Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto , uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Ciasto zetrzeć na grubych oczkach tarki do formy 23x35 cm i dokładnie wylepić nim dno. Ja po prostu wylepiłam, nie ścierałam na tarce. Podpiec w piekarniku aż będzie lekko złote, wystudzić lekko. Truskawki umyć, odszypułkować, rabarbar umyć, pokroić na kawałeczki.
Kruszonka: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w rondelku i bardzo mocno podgrzać. Takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze wymieszać na kruszonkę.
Na przestudzone ciasto wyłożyć truskawki/rabarbar, posypać kruszonką. Piec około 30-40 minut. Przestudzić. Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)