Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

                      Kiedy piec takie ciasta jak nie teraz ;) . Najlepsze z najlepszym połączeniem na świecie - rabarbar i truskawki - pełne wiosny, pełne słońca, wspaniałe do jedzenia w plenerze, prosto z blachy. Bardzo polecam!

Źródło przepisu: Eksplozja Smaku

Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

*2 szklanki mąki

*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*1/2 szklanki cukru pudru

*3/4 kostki masła

*3 duże żółtka

*1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany

 

Składniki na nadzienie:

*ok 0,5 kg rabarbaru lub truskawek albo pół na pół

 

Składniki na kruszonkę:

*195 g mąki

*100 g cukru

*1/2 kostki masła

*cukier waniliowy - 2 łyżki domowego

 

Wykonanie:

Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto , uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Ciasto zetrzeć na grubych oczkach tarki do formy 23x35 cm i dokładnie wylepić nim dno. Ja po prostu wylepiłam, nie ścierałam na tarce. Podpiec w piekarniku aż będzie lekko złote, wystudzić lekko. Truskawki umyć, odszypułkować, rabarbar umyć, pokroić na kawałeczki.

Kruszonka: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w rondelku i bardzo mocno podgrzać. Takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze wymieszać na kruszonkę.

Na przestudzone ciasto wyłożyć truskawki/rabarbar, posypać kruszonką. Piec około 30-40 minut. Przestudzić. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy