Pani Walewska / Pychotka - ciasto bez pieczenia
Dziś znów będzie słodko!
Zapraszam Was na przepyszne ciasto bez pieczenia, na herbatnikach, z obłędnym kremem budyniowym i powidłami śliwkowym, które rewelacyjnie przełamują smak.
Kropka nad I to chrupiące płatki migdałów z kokosem!
Ciasto zwane również Pani Walewska albo Pychotka.
Jest niesamowicie łatwe do zrobienia i szybkie.
Idealne do popołudniowej kawy, albo np. na rodzinną imprezę!
Gwarantuję, że każdy z przyjemnością będzie sięgał po dokładkę!
SKŁADNIKI:
( mała blacha – ok. 25x 20 )
MASA:
* mleko – 500 ml
* żółtko – 2 szt
* cukier – 4 łyżki
* mąka pszenna – 3 łyżki
* mąka ziemniaczana – 2 łyżki
* masło – 200 g
* cukier z wanilią – 1 łyżka
DODATKOWO:
* herbatniki – 200 g
* powidła śliwkowe – ok. 150 g
* płatki migdałów + kokos
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąki, połowę mleka – miksujemy.
Resztę mleka gotujemy z cukrem waniliowym, a na gotujące wlewamy rozrobione mąki – gotujemy energicznie mieszając aż ;powstanie budyń, odstawiamy do wystudzenia.
Do wystudzonej masy dodajemy masło i wszystko razem dokładnie miksujemy – ma powstać gładki krem budyniowy.
Na blachę wyciągamy warstwę herbatników, smarujemy częścią powideł, przykrywamy 1/3 kremu.
Układamy kolejną warstwę herbatników -> powidła -> krem – herbatniki – krem.
Całość zasypujemy prażonymi wiórkami koksowymi z płatkami migdałów.
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!