Pani Walewska / Pychotka - ciasto bez pieczenia

Pani Walewska / Pychotka - ciasto bez pieczenia
Zdjęcie - PANI WALEWSKA / PYCHOTKA - ciasto bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś znów będzie słodko!

Zapraszam Was na przepyszne ciasto bez pieczenia, na herbatnikach, z obłędnym kremem budyniowym i powidłami śliwkowym, które rewelacyjnie przełamują smak.

Kropka nad I to chrupiące płatki migdałów z kokosem!

Ciasto zwane również Pani Walewska albo Pychotka.

Jest niesamowicie łatwe do zrobienia i szybkie.

Idealne do popołudniowej kawy, albo np. na rodzinną imprezę!

Gwarantuję, że każdy z przyjemnością będzie sięgał po dokładkę!

 Zdjęcie - PANI WALEWSKA / PYCHOTKA - ciasto bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( mała blacha – ok. 25x 20 )

MASA:

* mleko – 500 ml
* żółtko – 2 szt
* cukier – 4 łyżki
* mąka pszenna – 3 łyżki
* mąka ziemniaczana – 2 łyżki
* masło – 200 g
* cukier z wanilią – 1 łyżka

DODATKOWO:

* herbatniki – 200 g
* powidła śliwkowe – ok. 150 g
* płatki migdałów + kokos

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąki, połowę mleka – miksujemy.

Resztę mleka gotujemy z cukrem waniliowym, a na gotujące wlewamy rozrobione mąki – gotujemy energicznie mieszając aż ;powstanie budyń, odstawiamy do wystudzenia.

Do wystudzonej masy dodajemy masło i wszystko razem dokładnie miksujemy – ma powstać gładki krem budyniowy.

Na blachę wyciągamy warstwę herbatników, smarujemy częścią powideł, przykrywamy 1/3 kremu.

Układamy kolejną warstwę herbatników -> powidła -> krem – herbatniki – krem.

Całość zasypujemy prażonymi wiórkami koksowymi z płatkami migdałów.

Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

Zdjęcie - PANI WALEWSKA / PYCHOTKA - ciasto bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów