Ciasteczka marcepanowe

Ciasteczka marcepanowe

Zdjęcie - Ciasteczka marcepanowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Szybki przepis na pyszne ciastka na weekend! Mają cudowny migdałowy aromat, są kruche i po prosty cudowne! Jeśli zostało Wam trochę marcepanu po świętach to polecam Wam ten przepis, aby go wykorzystać. Ciasteczka są bardzo łatwe w wykonaniu, szybkie i idealne do popołudniowej kawy :-) Nie będę więcej już ich zachwalać, zróbcie je sami, a się przekonacie :-) Polecam!

Składniki na ok. 30-40 ciasteczek:

  • 500g. mąki
  • 300g. masła o temp. pokojowej pokrojonego w kostkę
  • 200g. marcepanu
  • 100g. cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka pasty z wanili
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki zimnej wody (jeśli ciasto, nie będzie chciało się zlepić w kulę)

Wykonanie:
Wszystkie składniki razem zagnieść jak przy robieniu ciasta kruchego. Możemy ciasto zagnieść ręcznie lub zrobić to mikserem. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją i zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1/2h.
Po tym czasie rozwałkować ciasto w kilku partiach na grubość ok. 0,5cm. Z ciasta wycinać dowolne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli posiadamy pieczątki to w tym momencie możemy ich użyć.
Ciasteczka piec w 180 stopniach Celsjuszach ok. 12-15 minut, aż ciasteczka się zarumienią. Odstawiamy do ostygnięcia.
Zdjęcie - Ciasteczka marcepanowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów