Szybki i prosty makowiec, czyli rolada biszkoptowa z makiem
Zaryzykuję stwierdzenie, że odczarowałam rolady. A może to po prostu ten przepis jest niezawodny. Korzystałam z niego już kilka razy i ani razu się nie zawiodłam - biszkopt pięknie wyrasta, podczas zwijania nie ma żadnych pęknięć, a samo ciasto jest delikatne, mięciutkie i puszyte. W zasadzie tak dobre, że można je jeść bez dodatków - co nieraz nam się przytrafiło :)
Rolada jest ekspresowa w przygotowaniu - wymieszanie składników na ciasto to ok. 5 minut (10 jeśli w międzyczasie najdzie nas ochota na kawkę), później 15 minut pieczenia. Wykorzystuję też gotową masę makową. Mając na względzie przedświąteczny pośpiech, to świetne rozwiązanie. W sumie tylko raz robiłam domową masę makową - pierwszy i ostatni zarazem :)
A jeśli wolicie jednak klasykę, odsyłam do przepisu na makowiec drożdżowy.
Składniki na ciasto:
- 5 jajek
- szczypta soli
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
- 100 g mąki pszennej
- skórka starta z jednej pomarańczy
Dodatkowo:
- 400-500 g masy makowej
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Przygotowanie ciasta Białka oddzielić od żółtek - te pierwsze wbić do dużej miski. Do białek wsypać szczyptę soli, po czym ubić je na sztywno na wysokich obrotach miksera. Następnie, ciągle miksując, ale już na najniższych obrotach, stopniowo wsypywać cukier. Kiedy pianka będzie już gładka, dodawać po jednym żółtku, ciągle miskując. Kolejno, wlać olej i aromat i raz jeszcze zmiksować całość. Odłożyć mikser, a do miski wsypać przesianą! mąkę i delikatnie i dokładnie wmieszać ją szpatułką. Na koniec zetrzeć skórkę z pomarańczy i połączyć z ciastem.
Pieczenie Ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (blacha od opiekacza ok. 40-30 cm). Piec 15-20 minut - do zarumienienia i suchego patyczka wbitego pośrodek rolady. Po 15 minutach warto sprawdzić stan upieczenia. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, położyć na wierzch lnianą ściereczką, a następnie odwrócić blachę do góry dnem - tak aby bizkopt leżał na ścierce, a papier był na górze. Delikatnie ściągnąć papier do pieczenia, po czym - wykorzystująć ściereczkę - zwinąć roladę. Odstawić do przestudzenia.
Przygotowanie makowca Roladę rozwinąć i wyłożyć na nią masę makową - najwięcej po środku, mniej po bokach. Zwinąć jak najściślej. Gotowe! Jeśli nie planujemy podać makowaca od razu, warto go szczelnie owinąć folią spożywczą - nie tylko się nie wysuszy, ale i bardziej zwilgotnieje od masy makowej.
W wersji na szybko roladę można obficie posypać cukirem pudrem. Można też przygotwać lukier z cukru pudru bądź polewę na bazie czekolady. Lukier: łyżka ciepłej wody, łyżka soku z cytryny, ok. 100 g cukru pudru - wymieszać. Polewa czekoladowa - taka jak przy przepisie na marchewkowy murzynek.
Wskazówka: do ciasta biszkoptowego warto dodawać odrobinę oleju - nie tylko dłużej zachowuje świeżość, ale wychodzi też bardziej elastyczne, dzięki czemu nie pęka przy zwijaniu. U mnie tradycyjnie rzepakowy, bo jako neutralny w smaku i zapachu świetnie sprawdza się w wypiakach.