Babka, jak waniliowo - czekoladowy puszek :)

Zdjęcie - Babka, jak waniliowo - czekoladowy puszek :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Do tego przepisu przyznaje się ponoć pani Ewa Wachowicz, chociaż ja znalazłam go na jednym z blogów.
Bardzo mi się spodobał, głównie dlatego, że przypomina babkę piaskową mojej mamy, chociaż ta wygląda o wiele bardziej dekoracyjnie. A w zasadzie, to powinna wyglądać.Tak, "powinna", to słowo - klucz. Bo moja niestety nie wygląda tak malowniczo, jak powinna.
A wzorzec (z Sevres) jest tutaj :))))

Trochę byłam rozczarowana, że zamiast pięknego, czekoladowego trójkąta mam malowniczy, czekoladowy glut, ale... ostatecznie liczy się smak!
A temu naprawdę nic nie można zarzucić. Babka jest w 100% "piaskowa", delikatna jak puszek - cudna :)

Zdjęcie - Babka, jak waniliowo - czekoladowy puszek :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Oczywiście nie zamierzam się poddać i spróbuje jeszcze raz ją upiec, żeby zapadła się tak malowniczo, jak powinna :) Przyczynę swoich niepowodzeń upatruję w zbyt dużej foremce, ale - pewności nie ma.
Tylko następnym razem dodam jeszcze mniej cukru, bo mimo, że dodałam mniej niż w przepisie, to jednak była zdecydowanie za słodka.

Zdjęcie - Babka, jak waniliowo - czekoladowy puszek :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami A na "deser" ostatnia róża z mojego ogrodu... Az trudno uwierzyć, ze przetrwała tak długo. Zdjęcie nieostre, bo robione w pospiechu, kiedy było już prawie ciemno, ale co tam... Przynajmniej mam trochę lata w zimie :)


Składniki babki waniliowo - czekoladowej? 5 jajek
200 gramów cukru (dodałam 150)1 opakowanie cukru wanilinowego (dodałam 1 łyżkę cukru pudru z prawdziwą wanilią i 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego)
1 kostka masła lub margaryny (dodałam masło)
180 gramów mąki pszennej tortowej
140 gramów mąki ziemniaczanej
20 gramów kakao
pół opakowania proszku do pieczenia
szczypta soli


Jak zrobić babkę waniliowo - czekoladową? W garnku podgrzać wodę prawie do wrzenia. Ustawić na nim miskę, wsypać cukier, sól i wbić jajka. Ubijać, aż masa zgęstnieje.
Wymieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Cały czas miksując, przesiać mąkę do ubitych jajek i dodać roztopione, schłodzone masło.
2/3 masy nałożyć do posmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułka tartą formy keksowej (ja wyłożyłam foremkę papierem do pieczenia).
Pozostałą część masy połączyć z kakao, dobrze wymieszać i nałożyć na wierzch, na środek jasnej masy.
Piec ok. 50 min w temp. 180oC.

Smacznego :)

Przepisy z tych kategorii

Babka migdałowa (najlepsza)
7

Babka migdałowa (najlepsza)

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Koksowa babka na maślance
1

Koksowa babka na maślance

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Babka z serkiem kremowym

Babka z serkiem kremowym

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Panettone. Synchronbacken#21

Panettone. Synchronbacken#21

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Babka kajmakowa
1

Babka kajmakowa

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Mazurek chałwowy z pistacjami  i granatem

Mazurek chałwowy z pistacjami…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Wielkanocna baba zaparzana

Wielkanocna baba zaparzana

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Wegańska babka cytrynowa
2

Wegańska babka cytrynowa

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Babka cytrynowa z kisielem
2

Babka cytrynowa z kisielem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Mini babeczki, muffinki piaskowe
1

Mini babeczki, muffinki piasko…

Beti Beti
kruche babeczki

Mazurek daktylowo-chałwowy
1

Mazurek daktylowo-chałwowy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Babeczki do święconki- najszybsze, najlepsze!
1

Babeczki do święconki- najszyb…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty