Pyszne, chrupiące i pachnące sezamki. Proste i szybkie w wykonaniu. Idealne jako słodka przekąska dla dzieci lub niespodziewanych gości. Kiedy więc mamy ochotę na coś pysznego i słodkiego warto schrupać paczuszkę sezamków to tylko 200 kcal. Dostarczymy wówczas sobie nie tylko spory zastrzyk energii, ale również sporą dawkę witamin.
Zdecydowałam, że tym razem upiekę marchewkowo- dyniową, wersję ciasteczek owsianych. Zrezygnowałam z dodatku tłuszczu oraz zbędnego cukru, a ciasteczka dosłodziłam naturalnym miodem i rodzynkami.
Jedne z najlepszych ciastek jakie zrobiłam i jakie jadłam! Ciastka bez mąki, tłuszczu, cukru czy sztucznych dodatków. Całkowicie naturalne, zdrowe i mega pyszne! Słodkie, chrupiące, delikatne... Zawierają jedynie zdrowe składniki: płatki owsiane, orzechy, żurawinę i pestki. Mega dawka witamin i składników mineralnych w jednym ciasteczku. Mają jeden minus - nie sposób się od nich oderwać!
Okazało się to strzałem w dziesiątkę - soczyste i aromatyczne, rewelacyjnie skomponowały się z migdałowym smakiem. Eksperyment uważam za niezwykle udany, i polecam nie tylko w przypadku wyraźnego nadmiaru białek... Babeczki migdałowe z figami (na białkach)
Tym razem powstało przepyszne, lekko orzeźwiające ciacho, które jak wszyscy zgodnie przyznali: było pyszne! Delikatny, a zarazem nie rozpływająco się miękki krem w połączeniu z biszkoptowym ciasteczkiem i soczystą galaretką przyjemnie pieścił podniebienie.
Chciałabym się podzielić z Wami przepisem na batoniki bakaliowe - bez mąki, cukru i tłuszczu. Batoniki są bardziej wilgotne i miękkie, ale równie uzależniające... Polecam :)
Bezę Pawłową uwielbiam mimo ,iż nie przepadam za bardzo słodkimi wręcz wydawałoby się przesłodzonymi ciastami-deserami.Dzisiejsza wersja z lekko kajmakowym kremem z dodatkiem migdałów w karmelu..
Niezawodny na stole, dla uwielbiających chałwę, dla kochających torty. Na świątecznym (i nie tylko) stole wspaniale prezentuje się i kusi swym zapachem i wyglądem, a po spróbowaniu przenosi nas w krainę „słodkich doznań” – taki właśnie jest tort chałwowy. Kto go raz spróbuje – nigdy nie zapomni.
Tort jest zdecydowanie dla wyjątkowych łasuchów, baaaaardzo słodki, ale przecież taki powinnien być tort bezowy ! Połączenie mascarpone z masą karmelową, orzechami i daktylami jest pyszne.
Rewelacyjne w każdym calu. Zrobiłam je na minione święta, nie obiecywałam sobie po nich dużo, ale ich smak totalnie mnie zaskoczył. Masło orzechowe, kokos i mleko w proszku. Trochę przypominają w smaku jedne z moich ulubionych cukierków. Bardzo, bardzo polecam.
Od dawna raczylam sie takimi smakolykami-niestety u innych- aż do teraz! Mozemy te cudenka piekarnicze nazywac jak chcemy,"kwiaty","gwiazdy" i jak tam jeszcze przyznam ze zaplanowalam "gwiazde"-wyszedl no powiedzmy "kwiat margeryty"?
Ale wiadomo też, że michałki pierwsza produkowała siemianowicka "Hanka" i jej słodkie dziecię właśnie tutaj otrzymało imię. Kiedy pojawiła się nowa receptura cukierka, w zakładzie odbyła się burza mózgów, jak je nazwać. Padały różne propozycje. W końcu ktoś zapytał ojca: "Panie inżynierze, panu się przecież właśnie urodził syn. Jak mu pan dał na imię?". "Michał" - odpowiedział. I tak cukierki nazwano michałkami.