Pawlowa z kajmakowym kremem i migdałami w karmelu
Bezę Pawłową uwielbiam mimo ,iż nie przepadam za bardzo słodkimi wręcz wydawałoby się przesłodzonymi ciastami-deserami.Dzisiejsza wersja z lekko kajmakowym kremem z dodatkiem migdałów w karmelu..
PRZEPIS :
-4 białka
-250g drobnego cukru
-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka soku z cytryny
-Białka trzeba ubić na sztywną pianę i dodawać w małych porcjach cukier
-Ubijać tak długo aż masa będzie bardzo sztywna i lśniąca
-Dodać 2 łyżeczki mąki zmiksować do połączenia po czym dodać ocet i zmiksować do połączenia
-Na papierze rysujemy koło i wykładamy masę w środku robimy lekkie wgłębienie
-Na koniec małym widelcem podciągamy ruchem do góry ,żeby zrobić ładne fałdki
-Wstawiamy do nagrzanego do 180stC na 8-10 min,po tym czasie zmniejszamy temp.do 150stC i pieczemy jeszcze 1 godzinę.
-Po wyjęciu z piekarnika studzimy
KREM:
-500g mascarpone
-300 g śmietanki kremówki
-1 mała puszka masy kajmakowej,karmelowej,krówkowej(takie nazwy mają w różnych firmach)
-Śmietanę i mascarpone ubijam do połączenia się składników
-dodaję przynajmniej połowę małej puszki kajmaku,możecie więcej jeżeli chcecie aby krem był słodki
-i mieszam aż kajmak połączy się z kremem
* krem trzeba ubić szybko bo przy dłuższym i wolnym miksowani zważy się wyjdzie masło
MIGDAŁY W KARMELU:
-2 paczki płatków migdałowych
50g masła
3 łyżki cukru
Cukier rozpuszczam/karmelizuję na patelni
-Dodaję masło ,mieszam do połączenia składników
-wsypuję płatki migdałowe ,mieszam i wykładam na folię alu aby ostygły
PRZYGOTOWANIE:
Na zimną bezę wykładam kilka łyżek kremu obsypuję migdałami i wykładam resztę kremu
Wierzch dekoruję resztą migdałów.
*użyłam 1 paczki płatków migdałowych i 1 paczki migdałów siekanych.