Ciastka owsiano - bakaliowe. Bez mąki, bez tłuszczu, bez cukru! Genialne!
Jedne z najlepszych ciastek jakie zrobiłam i jakie jadłam! Ciastka bez mąki, tłuszczu, cukru czy sztucznych dodatków. Całkowicie naturalne, zdrowe i mega pyszne! Słodkie, chrupiące, delikatne... Zawierają jedynie zdrowe składniki: płatki owsiane, orzechy, żurawinę i pestki. Mega dawka witamin i składników mineralnych w jednym ciasteczku. Mają jeden minus - nie sposób się od nich oderwać! Wskakują do ścisłej czołówki moich ulubionych, zdrowych łakoci. Idealne. Koniecznie spróbujcie!Z tego przepisu wyszło mi 20 ciastek.Gorąco polecam.
SKŁADNIKI:
200 g mieszanych orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce, migdały)
100 g suszonej żurawiny
100 g mieszanych nasion(słonecznik, dynia, sezam)
100 g płatków owsianych
2 łyżki mielonych orzechów
2 białka
4 łyżki miodu (ok.40g)
Orzechy lekko posiekaj. W misce wymieszaj orzechy, żurawinę, nasiona, płatki owsiane i miód. Białka lekko roztrzep widelcem i dodaj do mieszanki bakaliowej. Dokładnie wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką nakładaj płaskie porcje bakalii. (Mieszanka jest dość luźna - tak ma być :))
Ciastka wstaw do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut - piecz na złoty kolor. Pozostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia- ja nie dałam rady i jadłam jeszcze ciepłe ;)
1 ciastko zawiera średnio:
energia: 99 kcal
białko: 3 g
węglowodany: 10 g
błonnik: 1,4 g
tłuszcze: 6 g
cholesterol: 0 mg
kwasy tłuszczowe jednonienasycone:2,2 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone:2,6 g