Pieguski – miękkie ciasteczka z M&M
Słodkie, mięciutkie ciasteczka najeżone kolorowymi czekoladowymi drażetkami. Trudno oprzeć się im zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Przygotowuje się je równie szybko i przyjemnie, co znikają z talerza, a pokruszone cudnie prezentują się na lodach waniliowych. Z podanych składników wychodzi pełna puszka, ale nie warto dzielić ich na części, z pewnością wszystkie zostaną zjedzone
Czasami zwyczajnie ma się ochotę na coś słodkiego. Można wówczas sięgnąć po sprawdzony przepis na ekspresowe ciasto z owocami, wiecie, to od sąsiadki z dołu, można spałaszować tabliczkę ulubionej czekolady z orzechami, albo pogalopować po całą torebkę pączków z różą. Można też zjeść to wszystko i wciąż nie zaspokoić tej ochoty. Taki sytuacje się zdarzają, mnie także, ale zawsze można spróbować szczęścia i upiec ciasteczka, one zawsze potrafią poprawić nastrój. Takie z kolorowymi drażetkami mają wyjątkową moc!
Składniki:
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej typ 550
- 2 jajka
- 200g masła
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżki melasy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- ok 1 szklanki drażetek czekoladowych M&M
Przygotowanie krok po kroku:
- Miękkie masło zmiksowałam z cukrem na puszystą masę.
- Następnie dodałam melasę, jajka i ekstrakt waniliowy i ubiłam do połączenia składników.
- Wciąż ucierając stopniowo dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
- Na koniec dodałam drażetki i wymieszałam łyżką.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formowałam niewielkie ciasteczka łyżką, bądź zwilżonymi dłońmi.
- Piekłam ok 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°
- Ostudziłam na kratce.
Smacznego!