Pieguski – miękkie ciasteczka z M&M

Pieguski – miękkie ciasteczka z M&M
Słodkie, mięciutkie ciasteczka najeżone kolorowymi czekoladowymi drażetkami. Trudno oprzeć się im zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Przygotowuje się je równie szybko i przyjemnie, co znikają z talerza, a pokruszone cudnie prezentują się na lodach waniliowych. Z podanych składników wychodzi pełna puszka, ale nie warto dzielić ich na części, z pewnością wszystkie zostaną zjedzone

Zdjęcie - Pieguski – miękkie ciasteczka z M&M - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czasami zwyczajnie ma się ochotę na coś słodkiego. Można wówczas sięgnąć po sprawdzony przepis na ekspresowe ciasto z owocami, wiecie, to od sąsiadki z dołu, można spałaszować tabliczkę ulubionej czekolady z orzechami, albo pogalopować po całą torebkę pączków z różą. Można też zjeść to wszystko i wciąż nie zaspokoić tej ochoty. Taki sytuacje się zdarzają, mnie także, ale zawsze można spróbować szczęścia i upiec ciasteczka, one zawsze potrafią poprawić nastrój. Takie z kolorowymi drażetkami mają wyjątkową moc!

Składniki:

  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej typ 550
  • 2 jajka
  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżki melasy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • ok 1 szklanki drażetek czekoladowych M&M

Przygotowanie krok po kroku:

  • Miękkie masło zmiksowałam z cukrem na puszystą masę.
  • Następnie dodałam melasę, jajka i ekstrakt waniliowy i ubiłam do połączenia składników.
  • Wciąż ucierając stopniowo dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
  • Na koniec dodałam drażetki i wymieszałam łyżką.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formowałam niewielkie ciasteczka łyżką, bądź zwilżonymi dłońmi.
  • Piekłam ok 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°
  • Ostudziłam na kratce.

Smacznego!

Kategorie przepisów